Oproep na problemen met exotische planten op Waddeneilanden: 'Geen exoot in de sloot'
- Nieuws
- Oproep na problemen met exotische planten op Waddeneilanden: 'Geen exoot in de sloot'
Er komen steeds vaker exotische planten voor op de Waddeneilanden en dat is een probleem. Deze niet-inheemse planten vormen een risico voor de kwetsbare eilandnatuur. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert daarom meer te doen tegen de toenemende aantallen niet-inheemse plantensoorten op de Wadden.
"We hebben een paar honderd exoten gevonden.", zegt Tom van der Have van onderzoeksbureau 'Waardenburg Ecology' in Nieuws en Co, dat onderzoek deed in opdracht van de NVWA. "Daarvan waren er 170 nieuw ten opzichte van een eerdere inventarisatie en dat onderzoek hebben we in de periode 2005 tot en met 2014 uitgevoerd. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van de 518 in totaal."
Het grootste deel zijn tuinplanten, weet Van der Have. "Het gaat bijvoorbeeld om allerlei soorten cotoneaster, ook heel populair als tuinsoort. Maar ook om de naaldzaadbloem. Dat is geen tuinsoort, maar een soort die zeer waarschijnlijk met kampeerders is meegekomen en zich van camping naar camping verspreidt langs de hele kust."
Bedreiging
Een grote bedreiging voor de natuur is die naaldzaadbloem niet, vertelt Van der Have. "Dat komt doordat ze vooral in verstoorde omgevingen voorkomen, zoals op campings. Maar we hebben ook de duinen, die op de Waddeneilanden nog het mooiste en intact zijn. Dan zie je bijvoorbeeld dat de rimpelroos zich daar gestaag uitbreiden. Daar zit verder helemaal niks meer tussen en dat is wel jammer."
Volgens Van der Have is het aan de natuurbeheerders om daar iets aan te doen. "Maar we kunnen er voor de tuinplanten zelf ook iets aan doen. Het is de taak van de NVWA om het publiek en de handel te informeren en te waarschuwen. Als je tuinplanten, vijverplanten of aquariumplanten hebt, laat ze niet los in de natuur. Geen exoot in de sloot."
Rivierkreeften
Er zijn mensen die exoten loslaten in de natuur, weet Van der Have. "Die hebben dan bijvoorbeeld rivierkreeften in een aquarium zitten. Maar als ze er dan genoeg van hebben en het zonde vinden om ze dood te maken, dan doen ze die kreeften maar in de sloot. Dat moet je dus niet doen."
Maar die rivierkreeften zorgen nog niet voor problemen op de Waddeneilanden, aldus Van der Have. "Daar is niet heel veel geschikt biotoop voor. Maar voor die waterplanten wel, omdat je maar heel weinig zoetwatergebieden op die eilanden hebt. In de duinen liggen eigenlijk de grootste bedreigingen, omdat veel tuinplanten zich daar heel goed thuis voelen."
n&c wadden
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.