Cantuccini naar recept van Cees Holtkamp
- Nieuws
- Cantuccini naar recept van Cees Holtkamp
Cantuccini zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Prato in de regio Toscane. De koekjes worden net als beschuit tweemaal gebakken. Cantuccini worden in Italië geregeld als dessert tezamen met Vin Santo geserveerd.
Ingrediënten
- 1 ei
- Mespuntje zout
- 100 gram amandelen grof gehakt
- 125 gram bloem
- 125 gram poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 ei, losgeklopt, voor het bestrijken
Bereiding
Verwarm de over voor op 160 graden.
Kneed het ei, het zout, de amandelen, de bloem, de poedersuiker, de vanillesuiker en het bakpoeder tot een deeg. Laat het deeg 10 minuten in de ijskast rusten.
Rol het deeg, op een licht met bloem bestrooid oppervlak, uit tot 4 pillen, zie bovenstaande afbeelding. Leg de pillen op een met bakpapier beklede bakplaat, druk ze licht aan en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Snij de pillen zodra ze uit de oven komen in schuine stukjes van 1,5 cm. Leg die plat op de bakplaat.
Verlaag de temperatuur van de oven naar 130 graden en bak de koekjes nog 15 minuten.
Cees Holtkamp
"De Italianen dopen deze Toscaanse koekjes in hun dessertwijn Vin Santo, maar gewoon in de koffie gedoopt zijn ze ook lekker, of in witte port, marsala etcetera", aldus banketbakker Cees Holtkamp.