Hoe kijken mannen naar #metoo?
- Nieuws
- Hoe kijken mannen naar #metoo?
Vrouwen delen op sociale media al dagenlang massaal hun persoonlijke verhalen over seksuele intimidatie en ongewenst gedrag via de hashtag #metoo. Aanleiding is de zaak van de Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein, die onlangs werd ontslagen nadat vrouwen uit de filmwereld hem hadden beschuldigd van seksuele intimidatie.
Maar hoe kijken mannen nu naar deze verhalen van vrouwen die een boekje open doen over seksueel ongewenst gedrag? Verslaggever Ewout de Bruijn ging in Haarlem de straat op en vroeg mannen wat ze van de hashtag #metoo vinden.
De meesten erkennen dat het een probleem is. "Walgelijk", "We moeten het netjes houden, hoe kort het rokje ook is." wordt er gezegd. En sommige mannen geven ook aan dat ze het een lastig grijs gebied vinden. Wat kan wel? Is een schouderklopje al verkeerd?
Nee, vertelt Willy van Berlo, de programmacoördinatorseksueel geweld bij Kenniscentrum Rutgers. Daar zijn de afgelopen tijd veel vragen binnengekomen over dit onderwerp. Wat haar betreft is het seksueel overschrijdend als mannen lichaamsdelen aanraken die seksueel zijn: borsten, billen en andere gevoelige plekken.
Of er nu ook echt wat gaat veranderen? Dat is nog maar de vraag zegt Berlo. "De cijfers zijn al lange tijd hetzelfde. Maar de belangstelling zakt na een tijdje altijd weer weg. Ik hoop dat het nu blijft hangen."