Nederlandse verloofde op zoek naar haar 'kussende fotograaf' in Irak
- Nieuws
- Nederlandse verloofde op zoek naar haar 'kussende fotograaf' in Irak
Zijn bijnaam is 'de kussende fotograaf'. De Koerdische Kamaran Najm is al drie jaar in handen van IS in het noorden van Irak. Hij deed als fotograaf verslag van de strijd tegen IS in het noorden van het land. In 2014 werd hij door de terreurgroep ontvoerd.
Najms verloofde, de Nederlandse Jantine van Herwijnen, zweeg tot vandaag over de vermissing van haar vriend, in de hoop dat IS hem dan zou laten gaan.
"De laatste keer dat we van hem hoorden, was in de zomer. We kregen plotseling een telefoontje van hem, een dag nadat we aanvankelijk hoorden dat hij was omgekomen'', zegt Van Herwijnen in het NOS Radio 1 Journaal.
Kamaran vertelde ons dat hij in de stad Hawija was, dat hij gewond was, maar dat het verder wel goed met hem ging. Daarna kregen we van heel veel bronnen uit het gebied te horen dat hij op verschillende plekken gevangen werd gehouden. We konden nooit nagaan of dat ook echt klopte."
Niet belangrijk
Nu IS bijna verdreven is uit het noorden van Irak, zwijgt Van Herwijnen niet langer. "We wilden Kamaran niet belangrijk maken voor IS. Dat is de reden geweest om te zwijgen. Hij werkte als fotograaf namelijk nauw samen met internationale media en iedereen weet wat ze met westerse journalisten hebben gedaan: die werden onthoofd."Het gebied waar Kamaran gevangen werd gehouden is nu bevrijd, maar Van Herwijnen heeft nog niets van hem gehoord. "Hij zat nooit bij de mensen die zijn vrijgekomen. Door de media op te zoeken, hopen we informatie over hem te krijgen." Kamaran dankt zijn bijnaam 'de kussende fotograaf' aan een foto die hij in 2013 op internet plaatste van hemzelf en zijn verloofde Jantine. Op de foto, die is genomen in het noorden van Irak, is te zien hoe het stel elkaar kust op de plek waar de nacht ervoor een standbeeld van een kussend paar in brand werd gestoken.
Het standbeeld stond voor de vrije liefde en daar is niet iedereen in Irak voorstander van. "De hel barstte toen los", vertelt Van Herwijnen. De foto werd door velen gedeeld.
Kamaran werd ook bedreigd door mensen die de foto een schande vonden. "Toen Kamaran ontvoerd werd, probeerden we de foto zoveel mogelijk uit de media te houden, om de link tussen hem en de westerse wereld zoveel mogelijk te verbergen."
Inmiddels heeft Van Herwijnen Kamaran al drie jaar niet gezien. Ze weet niet hoe het met hem gaat en of hij nog in leven is. "We zijn constant aan het wachten op een teken van leven van hem en dat is frustrerend."
Massagraven
Zijn broer heeft van verschillende bronnen locaties doorgekregen van massagraven. Hij gaat nu naar Noord-Irak, om te kijken of de resten van Kamaran daar liggen.
"Ik ga zelf regelmatig naar Irak, maar niet naar het gebied waar hij gevangen is genomen. Dat is te gevaarlijk, daarom ga ik ook zelf niet op zoek naar de massagraven", zegt Van Herwijnen.
Ze blijft optimistisch dat Kamaran nog in leven is en dat hij levend wordt gevonden. "We hopen natuurlijk dat het goed met hem gaat en dat hij nog steeds gevangen zit, ergens in Syrië of Irak."