Binnenland
NOS

De Tasmaanse duivel maakt een comeback

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Tasmaanse duivel maakt een comeback

Hij was er zo'n 3000 jaar niet meer te vinden, maar de bijna uitgestorven Tasmaanse duivel is nu terug uitgezet op het Australische vasteland. Hij kwam enkel nog voor op het eiland Tasmanië, maar daar komt door de herintroductie nu dus verandering in.

Lucas Wenniger schreef een boek over bizarre beesten en daar hoort die Tasmaanse duivel zeker bij. Al heeft de herintroductie een andere reden zegt hij bij Met het Oog op Morgen: "Het idee van die uitzetting is dat ze ze nuttig willen maken om de populatie van katten en wilde vossen op het vasteland in te dammen. Dat lijken ze al te doen op Tasmanië."

Video niet beschikbaar

Besmettelijke kanker

De Tasmaanse duivel is het grootste buideldier dat ook roofdier is en staat helemaal bovenaan de voedselketen. Toch gaat het niet zo goed met de dieren: "Ze hebben veel tanden en bijten graag, maar dat werkt tegen ze. Ze worden besmet en besmetten elkaar met een besmettelijke kanker. Dat is extreem bijzonder en komt bijna nooit voor, maar in de evolutie kan alles. Er is blijkbaar een beest geweest die kanker had waarbij de cellen niet herkend werden door het immuunsysteem. Het andere probleem is dat ze erg op elkaar lijken. Waarschijnlijk omdat het eiland bevolkt is geraakt vanuit een paar van die dieren die uit Australië waren gekomen." Die combinatie zorgt er sinds 1996 voor dat een groot deel van de populatie is gestorven.

Herintroductie spannend

Volgens Wenniger is zo'n herintroductie altijd spannend en zorgt het onder biologen ook vaak voor discussie: "Meestal lukt het niet om nieuwe soorten te introduceren. Vaak worden ze opgegeten door andere beesten en als dat niet gebeurt, krijgen ze bijvoorbeeld vaak te maken met een plaag. Het is dus heel spannend." Het grootste deel van de populatie op Tasmanië is intussen uitgestorven, maar dat hoeft niet te betekenen dat het einde in zicht is: "Ongeveer 80% van de populatie is intussen weg, maar die 20% doet het gelukkig nog goed."

Tasmaanse duivel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie