Buitenland
NOSNTR

Kwart van Australische jongens ziet Andrew Tate als rolmodel, hoe zit dat in Nederland?

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwart van Australische jongens ziet Andrew Tate als rolmodel, hoe zit dat in Nederland?

Influencer en zelfbenoemde vrouwenhater Andrew Tate is nog steeds populair onder jonge jongens en mannen. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek waarin voor het eerst gekeken is naar de impact van de uitspraken van Andrew Tate op scholen. Wat voor impact heeft hij op Nederlandse scholieren?

Onderwijscrisis in Australië door gedachtegoed van Andrew Tate

Video niet beschikbaar

Onderzoeker Stepahnie Wescott van de Monash University in Melbourne spreekt van een crisis in het onderwijs. Volgens haar onderzoek ziet een kwart van de Australische schoolgaande jongens Tate als rolmodel, bijvoorbeeld vanwege zijn arbeidsethos, rijkdom, zelfverzekerdheid en het verdedigen van traditionele man-vrouwverhouding. De jongens vinden zijn mening, normen en waarden herkenbaar volgens het onderzoek.

Vrouwen stappen uit het onderwijs

Dat een kwart van de mannelijke scholieren beïnvloed wordt door Tate, heeft vergaande gevolgen voor vrouwelijke docenten. Sommige docenten voelen zich onveilig en een doelwit voor vrouwenhaat. Wescott hoorde schokkende verhalen toen ze vrouwelijke docenten interviewde voor haar onderzoek: "Een van de vrouwen zei, dat een student zei: 'Juf, vindt u dat vrouwen zouden mogen autorijden? Want volgens Andrew Tate mag dat niet'."

Oud-docent Halley Metcalfe verliet na 16 jaar het onderwijs door Tates impact op scholen: "Door het gedrag van sommige jongens lukte het niet meer om gewoon les te geven. Het was geen lesgeven meer, maar het managen van wangedrag. Dit is niet de baan waar we voor getekend hebben." Er zijn al te weinig docenten in Australië en nu veel vrouwen vertrekken, wordt het probleem alleen maar groter.

Ook zorgen in Nederland

In Nederland is geen soortgelijk onderzoek gedaan naar de populariteit van Andrew Tate. Toch zijn er volgens onderzoeker Djoeke Ardon (Movisie en Kennisplatform Inclusief Samenleven) genoeg redenen tot zorg. Ardon hoort van docenten en jongerenwerkers dat sommige Nederlandse jongeren dezelfde interesse hebben in Tate en in onderwerpen zoals de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Het zijn dus ook niet alleen jongens die zich erin interesseren zegt Ardon: "We zien een vergelijkbare trend onder vrouwen, 'the tradwive' oftewel de traditionele vrouw, en dat gaat ook over dezelfde soort strikte ideeën over vrouwelijkheid en mannelijkheid."

In die trend wordt benadrukt dat het fijn is om fulltime moeder te zijn en achter het aanrecht te staan, niet te werken als vrouw en de man verdient het inkomen. Ardon: "Daar is op zich niks mis mee, maar wel als het voortkomt uit het idee dat het de natuurlijke rol van vrouwen is." Djoeke Ardon pleit voor meer onderzoek naar het onderwerp en raadt docenten en jongerenwerkers aan om in gesprek te blijven met de jongeren over het gedachtegoed van Andrew Tate.

Andrew Tate

Andrew Tate en zijn broers worden in Roemenië strafrechtelijk vervolgd, onder meer voor de verdenking van verkrachting en mensenhandel. Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt hij verdacht van seksueel misbruik en belastingontduiking.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie