Chinese gemeenschap doet aangifte wegens 'discriminerend en haatzaaiend' lied
- Nieuws
- Chinese gemeenschap doet aangifte wegens 'discriminerend en haatzaaiend' lied
Het carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen is "discriminerend en haatzaaiend", zeggen 57 Chinees-Nederlandse organisaties in een gezamenlijke verklaring namens de Chinese gemeenschap in ons land. Het lied werd vrijdag uitgezonden op Radio 10 door dj Lex Gaarthuis. Het was bedoeld als "satire", naar aanleiding van het coronavirus.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Meerdere leden van de Nederlands-Chinese gemeenschap hebben aangifte gedaan tegen Gaarthuis en het radiostation. In het lied worden discriminerende termen gebruikt als "stink-Chinezen". Ook wordt gezongen: "Vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen." Volgens de Chinees-Nederlandse organisaties wordt daarmee gesuggereerd dat er voor Chinezen geen plaats is in Nederland.
Het lied werd geschreven door Rotterdamse Toon, een fictief personage dat is gecreëerd door Gaarthuis. De dj bood zaterdag zijn excuses aan voor het uitzenden van het lied. Radio 10 en de dj spraken toen van een fout en verwijderden video's van het lied.
De excuses gaan niet ver genoeg, vindt de Chinees Nederlandse ondernemer Miki. "Hij heeft nooit in onze schoenen gestaan en is zich helemaal niet bewust dat hij niet maar 'een aantal mensen' kwetst", vertelt ze in Nieuws en Co.
Onfatsoenlijk en diep kwetsend
"Wij leven al meer dan honderd jaar in vrede en harmonie met iedereen in Nederland, en daarbij tolereerden wij ook de vele grappen over Chinezen", staat in de verklaring van de Chinese gemeenschap. "Maar door dit lied is er een grens overschreden."
"Wij gunnen het iedereen om een grap te maken of satire te bedrijven", zeggen de Chinese organisaties. "Dit kan het leven verrijken, maar deze vrijheid kent ook verantwoordelijkheden en grenzen. Een lied over het coronavirus maken met het doel daarop te dansen en lol te maken, is volkomen respectloos, onfatsoenlijk en diep kwetsend."
Zaterdag werd al de petitie We zijn geen virussen! begonnen tegen discriminatie van Nederlanders met een Chinese achtergrond. Die is inmiddels bijna 30.000 keer ondertekend, waarvan bijna 25.000 keer in Nederland.