Boerenzwaluw zit vol met gif
- Nieuws
- Boerenzwaluw zit vol met gif
In het broedseizoen leven boerenzwaluwen op en rondom boerenbedrijven in Nederland. In deze periode eten ze met name vliegen en andere insecten die in de stallen en boven de akkers voorkomen. Nu blijkt uit onderzoek dat de zwaluwen via deze insecten veel chemische bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen.
Boerenzwaluwen zitten vol met gif
Veertien gifstoffen
Onderzoekers hebben in dertien Nederlandse gemeenten monsters genomen van niet uitgekomen eieren, dood gevonden jongen en een dode volwassene. In totaal vonden ze veertien verschillende chemische bestrijdingsmiddelen in de vogels. Dit waren vijf insecticiden (insectendodend middel), vier fungiciden (schimmelbestrijders) en drie herbiciden (onkruidverdelgers).
In bijna alle dieren vonden ze DDT, een middel dat maar heel langzaam wordt afgebroken. In Nederland is het verboden maar op andere plekken op de wereld wordt het nog wel gebruikt. Het zou kunnen dat de boerenzwaluwen de stof binnenkrijgen in bijvoorbeeld Afrika. Het is ook mogelijk dat DDT nog steeds in de bodem of het waterleven in Nederland is te vinden.
Deet
Daarnaast vonden de onderzoekers veel Deet in de dode zwaluwen. Deet smeer je zelf misschien ook wel eens op je lichaam tegen de muggen. Het insectenwerende middel wordt veel gebruikt in stallen bij boerenbedrijven en maneges.
Het is niet precies bekend hoe slecht Deet voor de boerenzwaluwen is, maar onderzoekers adviseren om meer natuurlijke middelen te gebruiken. Ze stellen voor om sluipwespen in te zetten en lok-lampen op te hangen tegen de vliegen.
Conclusie
De boerenzwaluwen gaan niet direct dood aan de concentraties gifstoffen in hun lichaam. Maar dit onderzoek geeft wel aan dat chemische bestrijdingsmiddelen niet alleen terug te vinden zijn in de insecten, maar ook in de dieren die weer leven van deze insecten.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.