Binnenland
NOS

Hoe overleef je de oude dag?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe overleef je de oude dag?

Schrijver Hans Dorrestijn is inmiddels 78. Een mooie leeftijd, maar ook eentje waarbij alles een stukje minder makkelijk gaat. Het lichaam takelt langzamerhand af in je nabije omgeving krijg je te maken met sterfgevallen. De vraag die Dorrestijn zichzelf dan ook stelt is: Hoe overleef ik de oude dag? Hij schreef er een boek over.

Video niet beschikbaar

In zijn boek Het rimpelperspectief is creatieve duizendpoot Dorrestijn kritisch over de oude dag. "Ik probeer wel eens mensen duidelijk te maken dat het bombardement van onaangenaamheden doorgaat: teleurstellingen, beledigingen, ruzies, kwaaltjes. De ene dag heb je iets nog niet overleefd of het volgende kondigt zich al aan. Denk aan een lekke kraan en een televisie die het niet doet.'' In zijn overlevingsboek zijn ook genoeg grappen, "want het moet ook leuk blijven".

Een weeskind dat sterven gaat

Dorrestijn vindt zijn eigen oude dag bijzonder. "Ik heb heb het idee dat mensen mij nu pas echt leuk beginnen te vinden. Nu voelt het ook alsof ik mijn plek op de wereld heb verdiend." Vaak zien mensen alleen maar een oude man of vrouw als ze een bejaarde over straat zien lopen.

In het boek worden bejaarden ook wel omschreven als 'weeskinderen die zelf sterven gaan.' "Niemand voelt het zo", legt Hans Dorrestijn uit, "niemand denkt eraan. Mensen denken dat bejaarden dat stadium al voorbij zijn, maar ze zijn wel wees."

Over het antwoord op de vraag hoe je de oude dag overleeft, is Dorrestijn duidelijk. "Dat antwoord is er niet. Iedereen gaat uiteindelijk dood." Je mindset kan je wel verder helpen denkt de schrijver. Hij liegt zichzelf altijd voor: "Als er iemand overlijdt, bedenk ik mij altijd maar dat het tijdelijk is. Zulke dingen helpen bij het overleven."

Ster advertentie
Ster advertentie