Mick van Wely over tekort aan rechercheurs: 'Er moet nu heel snel iets gebeuren'
- Nieuws
- Mick van Wely over tekort aan rechercheurs: 'Er moet nu heel snel iets gebeuren'
Terwijl de georganiseerde misdaad steeds groter wordt, is er een nijpend tekort aan rechercheurs. Volgens misdaadjournalist Mick van Wely is dit een groeiend probleem wat zo snel mogelijk aangepakt moet worden. "De discussie is nu urgenter dan ooit", aldus van Wely bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Momenteel is het tekort aan rechercheurs namelijk 10 procent. Van Wely: "Dat komt neer op zo’n 600 mensen die het politieapparaat momenteel mist".
Volgens de misdaadjournalist van de Telegraaf is dit overigens niet de eerste keer dat dit probleem zich voordoet: "Vijf jaar geleden verscheen er al een alarmerend rapport over het tekort. En nu zijn we vijf jaar verder en is het probleem alleen maar groter geworden. Terwijl tegelijkertijd de zware criminaliteit groter en complexer is geworden. Het gaat dus dubbel zo hard achteruit."
'Dweilen met de kraan open'
Zeker nu de georganiseerde criminaliteit hand over hand toeneemt. Juist om dit aan te pakken heb je volgens Van Wely goede rechercheurs nodig met elk hun eigen expertise. "Door de drugsoorlog worden er meerdere keren per week aanslagen gepleegd op panden", aldus Van Wely. "De aanslagplegers worden vaak wel gepakt, maar de opdrachtgevers niet, want daar zijn geen mensen voor. Zo is het dweilen met de kraan open."
Iemand die goed is in het onderzoeken van witwaspraktijken wil misschien niet eerst een schietles volgen.
Waar komt dit tekort vandaan? Volgens Van Wely heeft dit met meerdere aspecten te maken, te beginnen bij geld: "Een politieagent verdient zo’n 2500 euro netto per maand. Een rechercheur verdient een paar honderd euro minder. Dat speelt heel erg mee in de keuze die iemand maakt." Ook zou de administratieve last meespelen en de manier van opleiden.
Rechercheursopleiding 'nieuwe stijl'
Het feit dat de politie nu een rechercheursopleiding 'nieuwe stijl’ voorstelt, vindt Van Wely een positieve ontwikkeling: "Dat is een goed idee." De misdaadjournalist noemt hierbij het voorbeeld van een nieuwe rechercheur die vanuit de bankensector komt: "Iemand die goed is in het onderzoeken van witwaspraktijken wil misschien niet eerst een schietles volgen. Dat snap ik wel."
Volgens Van Wely is het allerbelangrijkste om het vak van rechercheur in alle aspecten aantrekkelijker te maken. Hoelang de politie daar nog voor heeft? "Er moet nu heel snel iets gebeuren", besluit hij.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!