Binnenland
NOS

Klimaatdoel duurzame energie lijkt goed haalbaar

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatdoel duurzame energie lijkt goed haalbaar

Het doel om in 2030 driekwart van de elektriciteitsbehoefte uit duurzame bronnen te halen, lijkt goed haalbaar. De plannen die dit jaar door de dertig energieregio's in Nederland zijn ingeleverd, zijn daarvoor meer dan voldoende.

2030 klimaatdoelen haalbaar

Video niet beschikbaar

“We zijn wel verrast”, vertelt Jan Matthijsen van het Planbureau voor de Leefomgeving(PBL) in het NOS Radio 1 Journaal. Uit nieuwe cijfers van het PBL blijkt dat de klimaatdoelen goed haalbaar zijn. “In de conceptfase zagen we dat de voornemens erg hoog waren, we hadden verwacht dat die naar beneden bijgesteld zouden worden. Dat is niet gebeurt.”

Terawattuur

Matthijsen denkt dat het komt dat regio’s goed begrijpen dat er veel moet veranderen. “Ze ervaren de urgentie rond het klimaat en hebben nu ook zelf behoefte om op te gaan treden.” Alle plannen in het land tellen op tot 55 terawattuur, fors meer dan de 35 TWh die gevraagd wordt. Omdat er ook nog plannen zullen afvallen, schat het PBL dat er uiteindelijk tussen de 35 en 46 terawattuur wordt gerealiseerd. Ten opzichte van eerdere voorlopige plannen hebben de energieregio's gezamenlijk nog meer aan mogelijke duurzame energie ingediend.

Knelpunt

De vooruitzichten zijn positief, toch zullen er waarschijnlijk wat plannen sneuvelen. Het knelpunt ligt, volgens Matthijsen, bij de huidige schaarste op het elektriciteitsnet. Op dit moment gaat de helft van alle zonne-energieplannen niet door vanwege die netwerkschaarste. “Het neerzetten van panelen gaat enorm snel, dat zorgt ervoor dat er allerlei knelpunten op het netwerk ontstaan”, legt hij uit.

Het is dan ook belangrijk dat de energieregio’s samenwerken met de gemeentes en netwerkbeheerders. “Kijk samen om te zien wat het beste kan. Ze zullen prioriteiten moeten stellen.”

Draagvlak

PBL ziet dat er meer draagvlak is voor zonenergie dan voor windenergie. “Een windmolen zie je direct heel duidelijk, zonnepanelen zie je een stuk minder.” Mensen kunnen zelf ook snel een zonnepaneel neerzetten. “Het is gunstig, want het bespaart je vaak geld.”

Toch zou het voor de elektriciteitsvoorziening beter zijn als er een combinatie is van zonne- en windenergie. “Zonder windenergie is toch wel heel onhandig. Het kost heel veel geld om ervoor te zorgen dat de infrastructuur bestand is voor alleen maar zon.”

RJN energie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie