Binnenland
BNNVARA

Wat herdenken Kamerleden op 4 mei? 'Iedereen moet het persoonlijk bepalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat herdenken Kamerleden op 4 mei? 'Iedereen moet het persoonlijk bepalen'

Het is 4 mei en dat betekent dat vandaag de Nationale Dodenherdenking plaatsvindt. Zoals altijd werpt deze dag ook discussie op: wie herdenken we op deze dag, nog naast de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog? Politiek redacteur Sandrine Thelosen sprak in Den Haag met verschillende Kamerleden over deze vraag en vertelt erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Vandaag is ook de dag dat de Oekraïense president Zelensky ons land bezoekt. De timing van het bezoek valt niet bij iedereen in goede aarde, zoals bij BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. Gisteren tweette zij dat ze niet aanwezig zal zijn in de Tweede Kamer als Zelensky daar een speech geeft, omdat Nationale Dodenherdenking volgens haar moet gaan over onze Nederlandse doden.

Reactie Van der Plas

In een reactie aan Thelosen laat Van der Plas weten dat 'iedereen hier hele heftige gevoelens bij heeft'. "Het is een Nationale Dodenherdenking, en dat koester ik. Zo ben ik opgevoed, met die waarde." Geert Wilders (PVV) en Wybren van Haga zijn het met Van der Plas eens, maar volgens Thelosen heerst onder de rest van de Kamerleden voornamelijk onbegrip.

Mirjam Bikker (ChristenUnie) zegt de speech van Zelensky indrukwekkend te vinden. "Een kleinzoon van joodse grootouders die al lange tijd voorop gaat in de strijd tegen de Russische agressor. Als je dan zo moedig hier staat, dan vind ik dat wij als bondgenoot iemand hebben te ontvangen, en daarom was ik daar vanmorgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veel Kamerleden kwamen vanochtend na de toespraak van Zelensky bijeen bij de Tweede Kamer voor een herdenking aldaar. Thelosen vroeg voorafgaand aan de herdenkingsdienst aan verschillende Kamerleden wie zij op 4 mei herdenken.

Wat herdenken Kamerleden?

Volgens de politiek redacteur liepen de antwoorden uiteen. Zo gaan de gedachten van Mirjam Bikker (ChristenUnie) allereerst uit naar de Tweede Wereldoorlog, joodse slachtoffers en verzetsslachtoffers. "Natuurlijk daarnaast ook naar alle mensen die vervolgens op missie zijn gegaan." Laurens Dassen (Volt) herdenkt op 4 mei de verschrikkingen van de oorlog en de slachtoffers, binnen en buiten Nederland. "Daar moeten we elk jaar bij stil blijven staan", aldus Dassen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De meeste Kamerleden herdenken niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, hoort Thelosen. Maar Esther Ouwehand (Partij van de Dieren) had juist wel heel erg het gevoel dat je de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt: "Het is heel belangrijk dat we blijven stilstaan bij wat mensen is aangedaan en vanuit het nu nog steeds compassie voelen en het vuur voelen oplaaien dat dit nooit meer mag gebeuren", aldus Ouwehand tegen Thelosen.

Wat herdenkt Rutte?

Volgens minister-president Mark Rutte moet iedereen het persoonlijk bepalen. Zo staat de Tweede Wereldoorlog bij Rutte heel centraal, maar geeft hij aan dat het voor iedereen persoonlijk is.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie