Binnenland
BNNVARA

Vijf alternatieven voor een duurzame begrafenis

foto: Foto: Wieger Wamelinkfoto: Foto: Wieger Wamelink
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf alternatieven voor een duurzame begrafenis

De provincie Gelderland wil natuurbegraafplaatsen in oude bosgrond verbieden. De verstoring van het bodemleven is te groot bij de kuilen die meer dan een meter diep zijn. Het verbod geldt voor alle bossen die dateren van voor 1850. Dat was in feite al een bestaand beleid, maar nog niet formeel geregeld. De provincie baseert zich op twee onderzoeken die gedaan zijn naar de effecten van natuurgraven op natuur en milieu. Een van de onderzoeken is gedaan door ecoloog Wieger Wamelink van Wageningen Environmental Research.

Natuurbegraafplaatsen

Quote

De hele structuur verandert van de bovenste laag waar zeldzame soorten van afhankelijk zijn.

Wieger Wamelink

Verstoren van de bodem

Deze bosbodems hebben een gelaagde structuur en een dikke laag humus op een arme ondergrond. De effecten van bodemverstoring blijven wel beperkt als de bovenlaag als plaggen na het delven van het graf worden teruggelegd.

De provincie wil natuurbegraafplaatsen verbieden op oude bosbodems, maar wel het aantal laten groeien op andere terreinen. Dat kan een goede ontwikkeling zijn als het gaat om oude akkerlanden die omgezet worden naar natuurgebieden. Op de lange termijn gaat de natuur er dan vooruit omdat er een bloemrijkgrasland voor in de plaats komt.

Medicijnenresten in een lichaam

Het lichaam dat in de grond wordt gestopt ligt zo diep dat de voedingstoffen die na vertering vrijkomen geen direct effect hebben op de plantengroei. Verder is ook gekeken naar de uitspoeling van medicijnresten uit het lichaam naar het grondwater. Het belangrijkste is dat de lichamen niet liggen waar grondwater omhoog komt, omdat het menselijk lichaam ook chemisch verontreinigd zijn met bv medicijnen.

Als het lichaam diep genoeg ligt blijkt op basis van indicatieve, (extreem) worst-case berekeningen voor een aantal geselecteerde medicijnen dat natuurgraven nauwelijks gevolgen hebben voor de belasting met medicijnen van bestaande grondwaterwinningen en grondwatervoorraden.

Duurzaam begraven

Wat er gebeurt met je lichaam na de dood is een persoonlijke en een moeilijke beslissing. Gewoon begraven of cremeren is niet meer van deze tijd. Er zijn een heleboel alternatieve manieren die de keuze niet makkelijker maken. Wie veel geeft om het milieu en houdt van de natuur zou eens na kunnen denken over de volgende 5 methoden:

  1. Overledenen worden gewikkeld in doeken van ongebleekt katoen, hennep of bamboe. Zo kan je eigen lichaam dienen als voedingsbodem voor paddenstoelen. Een start-up bedrijf wil een pak ontwikkelen waar sporen van paddenstoelen in zijn verwerkt.
  2. Een bio-urn is een biologisch afbreekbare urn waar de as ook als voedingsbodem fungeert. De urn kan in de grond geplaatst worden waarna er boven op een boom of plant wordt gepland.
  3. Zo bestaat er ook een concept waarbij een lichaam in foetus houding in een groot afbreekbaar ei wordt geplaatst. Dit ei wordt dan vlak onder een boom begraven of er wordt een boom op geplant.
  4. Zeeliefhebbers kunnen kiezen voor een drijvende, oplosbare urn. De urn wordt ‘losgelaten’ op zee, zodat de urn met de as langzaam verspreid wordt over het water.
  5. Wie wel in een kist begraven wil worden kan kiezen voor een doodskist van eco-vriendelijke materiaal zoals karton of wilgentenen.

Vroege Vogels

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie