Binnenland
NOS

Landgoed Wielewaal verkocht aan gemeente Eindhoven: 'Het is de long van de stad'

foto: Gemeente Eindhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Landgoed Wielewaal verkocht aan gemeente Eindhoven: 'Het is de long van de stad'

De gemeente Eindhoven heeft landgoed De Wielewaal gekocht. Het landgoed dat eerder in handen was van de familie Philips. Het landgoed is voor 29 miljoen euro verkocht. De huidige bewoner van het landhuis dat op het landgoed staat, die het aan de gemeente verkoopt, is textielondernemer Marc Brouwers.

De gemeente Eindhoven heeft landgoed De Wielewaal gekocht.

Video niet beschikbaar

“Ik heb besloten om dichter bij mijn familie te gaan wonen”, vertelt Brouwers in NOS Met het Oog op Morgen. Verder heeft zijn familie ook geen interesse in het landgoed. “Al mijn familie en vrienden zitten in Oosterwijk. Ondanks dat het maar 25 kilometer is, liggen daar mijn roots en ben ik daar helemaal happy.”

Landgoed

Brouwers verlaat misschien wel het landgoed, maar het heeft hem heel veel gebracht. Zoals natuurkennis. “Alles was in de natuur leeft en beweegt is in dit park aanwezig. Bomen van 150 jaar oud. Alles wat iemand hier maar kan wensen, is hier aanwezig.”

Wielewaal

De naam van het landgoed is afkomstig van een vogel. “Het is zo groot als een Vlaamse gaai. Ik ben een grote vogelkenner, maar die heb ik tot zover nog niet gezien.” Dat Brouwers hem niet heeft gezien, wil niet zeggen dat de vogel er niet zit of nooit heeft gezeten. “Z’n beeld staat op de poort, overal op de afbeeldingen komt de vogel terug. Hij zal hier ooit zeker gezeten hebben”

Philips

Het erfgoed was eerder van de familie Philips, daar zijn nog sporen van te vinden in het enorme huis. “Sommige kamers zijn nog in originele staat van destijds. Misschien een kwastje verf, maar de vintage heerst daar nog steeds. De spullen van Frits Philips hangen en staan er nog.” Dat is niet het enige. “Er staan zelfs nog dingen van zijn vader en oom. Gerard en Anton. De foto’s, zoals van prins Bernard die op bezoek was. Zijn jachttassen, oorkondes, diploma’s, marathononderscheiding.” Hij kreeg het allemaal van de familie toen hij De Wielewaal kocht.

Brouwers kwam op een bijzonder manier aan de spullen in het huis. “De dag van tevoren was Frits volgens mij overleden. Zijn visitekaartjes lagen nog op zijn bureau. Het was allemaal nog niet aangeraakt. Zijn rijbewijs en jachtakte lagen ook nog in de tas op het bureau. Toen heb ik gevraagd of dit bij het huis hoorde, of dat het terug moest.” Geen van zijn kinderen wilden de spullen hebben. “Ik heb het allemaal in de kamer van heer Frits uitgestald als een klein aandenken aan.” De kinderen van Frits Philips zijn daarna nog wel langs geweest. “Die vonden het heel mooi en waardevol dat ik het zou heb gelaten.”

Eindhoven

Er is veel belangstelling geweest voor de verkoop van het erfgoed. Uiteindelijk kon de gemeente Eindhoven het van Brouwers overnemen. De originele prijs lag hoger, maar Brouwers vond het belangrijk dat erfgoed bij Eindhoven hoort. “Het was onwaarschijnlijk dat ik het destijds heb kunnen kopen van Philips. Het toen al naar Eindhoven moeten gaan. Het is de long van de stad. De stad is zo in bloei, het ontwikkelt zo hard door hightech. Dit hoort gewoon bij de stad.”

Ook zijn er afspraken gemaakt over De Wielewaal. Zo moet het een park blijven. “De natuur is voor mij nummer één, dat is een compromis die ik heb gemaakt met de gemeente. ”

OOG wielewaal verkocht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie