Binnenland
AVROTROS

'We moeten meer vertrouwen geven aan leraren en schoolleiders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten meer vertrouwen geven aan leraren en schoolleiders'

Met behulp van een menukaart en 8,5 miljard euro moeten de door de coronacrisis veroorzaakte achterstanden in het onderwijs in 2,5 jaar worden ingelopen. Zo kunnen scholen zelf kiezen voor bijvoorbeeld lesgeven in de zomer, een-op-een begeleiding of een langere schooldag voor iedereen. Tweede Kamerlid van D66 Paul van Meenen en pedagoog Marcel van Herpen vertellen erover bij Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

"Het is altijd nodig om te investeren in het onderwijs, maar nu meer dan ooit. Met name scholieren die al achterstanden hadden en thuis geen goede begeleiding kunnen krijgen, zijn diep geraakt. Het is dus heel goed dat er nu aandacht en geld voor is", zegt Kamerlid Paul van Meenen.

Volgens Van Meenen is de zogenaamde menukaart echter niet nieuw, het idee is afgekeken uit Engeland. "Daar bestaat de kaart al sinds 2011. Het is een overzicht waarin staat wat het beste onderwijs is voor kinderen. Dus wat werkt wel en niet? Men moet het dus zien als hulpmiddel voor scholen om goede keuzes te maken en het geld goed te besteden."

Betutteling

Pedagoog Marcel van Herpen erkent dat de menukaart niets nieuws is. Volgens hem zitten scholieren hier eigenlijk helemaal niet op te wachten. "We moeten meer vertrouwen geven aan leraren en schoolleiders. Onderwijs ontwikkelt zich in de kern alleen als de professionals die er staan het meer voor het zeggen krijgen. Daar hoort dus geen betutteling bij. Als dit is wat leraren en schoolleiders nodig hebben, zegt dat wat over de stand waarin we zijn terechtgekomen."

Volgens Van Herpen zit het huidige schoolsysteem niet goed in elkaar. "Het construct van waaruit scholen werken, ziet kinderen nog steeds niet vanuit hun eigen ontwikkeling. Dat is een fundamenteel probleem. Een kind kan ten opzichte van zijn eigen ontwikkeling niet achterlopen. Als je dat hangt aan de achterstanden die kinderen hebben opgelopen, draaien we vast in een systeem waar we al lange tijd de nadelen van zien. Denk aan demotivatie bij kinderen en werkdruk van leraren."

Individu

Van Meenen is het naar eigen zeggen in hoge mate eens met Van Herpen, ook al ziet hij de menukaart als een stap in de goede richting.

"Natuurlijk moeten we af van vroege selectie van kinderen. We moeten naar een systeem waarbij we veel meer geduld hebben met kinderen. We moeten naar bredere brugklassen en meer begeleiding voor het individuele kind. Maar los van corona bevat de menukaart allemaal elementen om dit voor elkaar te krijgen."

onderwijs

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie