Help de bij! Zes tips om een goed bijenhotel te kiezen
- Nieuws
- Help de bij! Zes tips om een goed bijenhotel te kiezen
Omdat het al jaren slecht gaat met ‘de bij’ zijn er steeds meer initiatieven om het insect te helpen. Zo kan je in eigen tuin een bijenhotel ophangen. Maar werkt dit ook? In Vroege Vogels hield bijen-expert Pieter van Breugel een kleine consumententest want volgens hem is er veel rommel op de markt. Pieter van Breugel bouwt zelf bijenhotels en enkele jaren geleden schreef hij het boek Gasten voor bijenhotels.
Goede en slechte bijenhotels
Waar moet je op letten als je zo’n hotel in je tuin of op je balkon ophangt? Zo moet je er op letten dat de diameter van de boorgangen en stengels, die je gebruikt voor het bijenhotel varieert tussen de twee en negen millimeter. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bijen. Verder moeten de gangen glad zijn van binnen. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht.
Waar moet een bijenhotel aan voldoen?
Wie van plan is nestelgelegenheid aan te schaffen voor bijen, kan onderstaand lijstje gebruiken om in te schatten of een bijenhotel effectief zal zijn.
- De diameter van de boorgangen en stengels varieert tussen de twee en negen millimeter. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken.
- De diepte van de boorgang is liefst lang, zodat er meerdere nestcellen achter elkaar aangelegd kunnen worden.
- De gaten of stengels moeten aan één kant dicht zijn, anders zullen de bijen er niet in nestelen.
- De gangen moeten glad zijn van binnen. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht.
- De gaten zitten bij voorkeur dwars op de ‘draad’ (=vezelrichting) zo ontstaan er minder snel scheuren in het hout die de gangen onbruikbaar maken.
- Zorg dat er een waterdicht afdakje tegen instromend regenwater is. Bijen nestelen droog en zo gaat ook het hout langer mee.
Niet alleen de geboden nestelgelegenheid zelf bepaalt hoeveel bijen er de tuin in te lokken zijn, maar ook de directe omgeving is belangrijk voor bijen. Lees op de site van Nature Today waar je op moet letten als je een bijenhotel in de tuin plaatst.
Resultaat is een bijvoorbeeld een gehoornde metselbij die zich in een van de stengels is gekropen:
Gehoornde metselbij
Fotograaf JancoGrave plaatste deze natuurfoto op de Vroege Vogels website.
Plaats bloemen in de tuin
In ons land komen 350 soorten bijen voor en driekwart daarvan nestelt ondergronds. Die help je dus helemaal niet met een bijenhotel. De belangrijkste tip is dan ook om bloemen in de tuin te plaatsen waar bijen op af komen. Daar help je de meeste bijen mee!
Vroege Vogels
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.