Krekels bij het kerstdiner?
- Nieuws
- Krekels bij het kerstdiner?
Een rollade, gourmetten of een romige aardappelpuree: typische kerstgerechten. Maar wat dacht je van meelwormcrackers, gekruide sprinkhanen of een quiche van krekels? Voor de meeste mensen een gruwel, maar niet voor bioloog Eva Speijer. Zij doet onderzoek naar het eten van insecten. Maar waarom blijven wij het vies vinden? In De Nieuws BV vertelt ze over haar onderzoek en geeft ze tips voor het kerstdiner.
Video niet beschikbaar
Veel mensen moeten er niet aan denken om insecten in hun mond te stoppen, en dat fascineert Speijer mateloos. "In andere landen, als Thailand en Mexico, is het heel normaal om insecten te eten, het is zelfs een delicatesse. Dus waarom vinden we het in westerse landen zo vies?"
Gezond en duurzamer
Het eten van insecten heeft volgens Speijer verschillende voordelen: "Ze zijn heel gezond en hebben dezelfde voedingswaarde als vlees en vis." Zo bevatten insecten vitamine B12, eiwitten, vitamines en mineralen. Naast dat insecten gezond zijn, kunnen ze ook duurzaam geproduceerd worden. "Veel duurzamer dan andere dierlijke eiwitbronnen."
Ongemakkelijk lachen
Voor haar onderzoek bood ze bezoekers van het ARTIS Groote Museum aan 'het eten van de toekomst' uit te proberen. Speijer vertelde de respondenten niet dat ze insecten gingen eten en filmde hun eerste reactie bij het zien van gerechten met en zonder insecten. "Ik was benieuwd naar de eerste reactie, is dat altijd walging of zit er ook een andere emotie bij?" En de resultaten waren verrassend: "Ik zag mensen opvallend vaak ongemakkelijk lachen, ik had meer walging verwacht."
Krekels met kerst
En het kerstdiner kan natuurlijk ook wel eens ongemakkelijk zijn, en daar heeft Speijer wel een oplossing voor. ""Meelwormen en krekels hebben geen sterke smaak, dus je kan het als garnering gebruiken. Kom binnen met een hapje met insecten, dan heb je gelijk een leuke gespreksopener. Ik kan je garanderen, mensen hebben altijd een mening over insecten."