Dilemma's rond digitale erfenis: mogen je nabestaanden toegang tot álles op je telefoon?
- Nieuws
- Dilemma's rond digitale erfenis: mogen je nabestaanden toegang tot álles op je telefoon?
Wat gebeurt er met je Facebook-account als je overlijdt? En wie gaan je e-mails en je Whatsapp-geschiedenis allemaal lezen? De meeste mensen staan helemaal niet stil bij hun digitale erfenis. Dat moet veranderen, vinden notaris Lucienne van der Geld en lector Zorg om naasten van de Hogeschool Rotterdam Erica Witkamp.
Digitale erfenis: wie mag je e-mails lezen als je overlijdt?
Video niet beschikbaar
"Het wordt steeds belangrijker", zegt Erica Witkamp in De Nieuws BV over de digitale erfenis. "Bijna iedereen moet erover nadenken, namelijk iedereen die op een of andere manier in het digitale domein actief is. Je kan alleen maar zélf regelen dat het goed wordt afgerond – voordat je komt te overlijden."
"Als iemand is overleden, ben je eigenlijk al te laat", zegt Lucienne van der Geld, directeur van het Netwerk Notarissen. "Dan is het heel moeilijk om te weten wat de wens is van de overledene. Daar kan discussie over ontstaan tussen de nabestaanden."
Als notaris merkt Van der Geld dat veel mensen nog nooit hebben stilgestaan bij alle e-mails, WhatsApp-berichten en accounts die ze achterlaten als ze overlijden. "Wij vragen iedereen die voor een testament komt: heb je daar weleens over nagedacht? Het antwoord is bijna standaard: nee. Als we toch zitten om over een erfenis te praten, laten we dat dan ook regelen!"
Tegenstrijdig
Witkamp heeft onderzoek gedaan wat mensen willen als ze hier wél over nadenken. "75 procent zei dat ze het wel heel belangrijk vinden om bij social-media-accounts van naasten te kunnen als die zijn overleden. Maar 70 procent van de mensen wil dat z'n eigen accounts verwijderd worden. Daar zit heel veel tegenstrijdigheid in."
Nabestaanden zouden natuurlijk van alles kunnen tegenkomen op de computer en telefoon van een overledene, ook dingen die ze misschien niet willen zien. "Het roept nieuwsgierigheid op om wel te willen weten en wel te kijken, maar tegelijk is er die behoudendheid: kan dat wel?"
Privacy geschonden?
Twee ouders eisten vorige week in een rechtszaak tegen Microsoft toegang tot de e-mails van hun overleden zoon. De ouders kregen gelijk. Voor bedrijven als Microsoft is de digitale erfenis ook belangrijk, zegt Van der Geld. "Die zitten met een privacy-issue: gaan we dit wel of niet geven?"
Microsoft heeft namelijk ook te maken met de privacy van alle mensen die mails naar de overledene hebben gestuurd. "Ze worden liever door de rechter gedwongen dan dat iemand klaagt: jij hebt mijn privacy geschonden."
Praktisch
Zelf kiest Van der Geld voor een heel praktische oplossing. "Ik heb zelf alles op m'n telefoon staan en daarvan de toegangscode aan m'n partner gegeven." Ze heeft het nauwkeurig op papier gezet. "Ik heb in mijn testament staan wat er moet gebeuren met mijn accounts: die moeten verwijderd worden."