Wie is verantwoordelijk voor een fatsoenlijke thuiswerkplek: jij of je werkgever?
- Nieuws
- Wie is verantwoordelijk voor een fatsoenlijke thuiswerkplek: jij of je werkgever?
Heb jij sinds je thuiswerkt door de coronacrisis al een goed bureau aangeschaft of een lekkere bureaustoel? Uit onderzoek van Fellowes, blijkt dat maar liefst één op de vijf Nederlanders zelf al minstens 2000 euro in de thuiswerkplek heeft geïnvesteerd.
De coronacrisis duurt maar voort, waardoor we al voor een lange tijd grotendeels thuiswerken. Het is inmiddels structureel onderdeel van onze werkweek.
"Veel werknemers zijn daarom zelf met de thuiswerkplek aan de slag gegaan, om ervoor te zorgen dat ze thuis goed uit de voeten kunnen", zegt ergonomisch adviseur René Mol in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Waar moet een goede thuiswerkplek minimaal aan voldoen?
Je hebt minstens een goede bureaustoel, een goed instelbare tafel, een losse muis, een los toetsenbord en een extra monitor nodig. Een zit/sta-bureau is bijvoorbeeld een slimme optie, zodat je van houding kunt wisselen.
Er zijn speciale richtlijnen opgesteld als het gaat om de maatvoering en instelbaarheid van een bureaustoel. De Europese richtlijn is de NEN-EN 1335. Daarin staat aan welke norm een goede bureaustoel minimaal moet voldoen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op de zitdiepte, zithoogte, verstelbare armleuningen en de instelbaarheid van de rugleuning.
Omdat er in ons land veel maatverschillen zijn tussen mensen, is er daarnaast de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR 1813) opgesteld. Wanneer een bureaustoel voldoet aan deze norm, zou ongeveer negentig van de Nederlandse bevolking deze stoel goed moeten kunnen gebruiken.
'Werkgevers moeten meer verantwoordelijkheid pakken'
Uit het Fellowes-onderzoek blijkt dat één op de vijf Nederlanders minstens 2000 euro in de thuiswerkplek heeft geïnvesteerd. Zij vinden dat werkgevers meer ondersteuning zouden moeten bieden en de werknemers niet voor alle kosten op zouden moeten draaien.
Mol: "Het is belangrijk om samen te kijken naar wat je kunt doen om een goede werkplek te creëren. We zien dat het thuiswerken veel mensen bevalt. De kans is groot dat gedeeltelijk thuiswerken iets structureels wordt. Daarom zouden werkgevers meer moeten doen om een fijne thuiswerkplek voor iedere werknemer te creëren. Dat is hun verantwoordelijkheid."
Je kunt als werknemers ook het heft in eigen hand nemen en het gesprek over je thuiswerkplek met je werkgever aanknopen. "Durf de vraag te stellen", zegt Mol. "Geef aan dat je al een aantal maanden thuiszit en er graag gezamenlijk voor wil zorgen dat je de thuiswerkplek kunt verbeteren."
Eenvoudige oplossingen
Mol ziet als ergonomisch adviseur dat fysieke klachten van mensen die thuiswerken toenemen. "Het leidt misschien nog niet tot uitval, maar mensen hebben wel last van een stijve nek en rug bijvoorbeeld."
Om te voorkomen dat mensen uiteindelijk wél omvallen, adviseert Mol werkgevers om dat probleem op te pakken en er iets mee te doen. "Je kunt op een hele eenvoudige manier al behoorlijk verbeteringen invoeren."
Het beste is een verstelbaar bureau, die je voor de op jouw perfecte hoogte in kunt stellen. Daar heeft niet iedereen plek of de mogelijkheid voor, dus zit je aan de keukentafel? Zorg er dan voor dat je in ieder geval een apart toetsenbord, muis en beeldscherm hebt, zodat je alles op de juiste hoogte en afstand in kunt stellen.
Een werkplek met licht vanaf de zijkant
Daarnaast adviseert Mol om regelmatig af te wisselen. "Ga af en toe staan, doe oefeningen, ga koffie halen en lekker naar buiten wanneer je pauze hebt." Veel mensen durven geen pauzes meer te nemen, omdat ze thuis een grotere verantwoordelijkheid ervaren. Toch is het echt belangrijk om die ruimte te pakken.
Je hebt namelijk recht op ontspanning tussendoor. Op kantoor gebeurt dat automatisch, nu moet je die ontspanning zelf bewust nemen. Mol: "Kijk kritisch naar of je altijd maar voor het beeldscherm moeten zitten. Tijdens de vergadering hoef je elkaar niet altijd te zien, maar kan je juist terwijl even een stuk wandelen."
Tot slot is de plaats van je werkplek met betrekking tot de verlichting van belang. "Ga niet direct voor een raam zitten. Inkomend licht vanaf de zijkant is het beste. Als je je scherm voor het raam hebt, gebruik je je ogen intensiever en dat veroorzaakt vermoeidheid."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.