Binnenland
WNL

Meer dan 7,6 miljoen euro schade door datingfraude

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan 7,6 miljoen euro schade door datingfraude

Datingfraudeurs zijn er in het afgelopen jaar met een recordbedrag van ruim 7,6 miljoen euro vandoor gegaan. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over 2023 van de Fraudehelpdesk die zijn ingezien door de podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Steeds meer mensen worden slachtoffer van datingfraude. Daarbij gaan oplichters online een zogenaamde liefdesrelatie aan met als doel geld af te troggelen. In het afgelopen jaar hebben zich 494 slachtoffers gemeld bij de Fraudehelpdesk. Dat zijn er 40 meer dan in 2022. Opvallender is dat het schadebedrag veel hoger ligt dan een jaar daarvoor.

In totaal zijn slachtoffers ruim 7,6 miljoen euro kwijtgeraakt. Een jaar eerder was dat nog zo’n 4,3 miljoen euro. Wat datingfraude betreft was 2023 een recordjaar, want in de afgelopen zeven jaar was het schadebedrag niet eerder zo hoog.

'Oplichters doen zich voor als zeer attent en rijk'

Meer dan driekwart van de slachtoffers is ouder dan 45 jaar. Van de slachtoffers is ruim 60 procent vrouw en minder dan 40 procent man. Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk vertelt aan Het Misdaadbureau hoe geraffineerd de daders te werk gaan. "Het gaat meestal om oplichters die zich voordoen als een zeer attente, rijke Amerikaanse, Britse of Europese man of Oost-Europese of Aziatische vrouw. Met gestolen foto’s, vervalste ID-bewijzen en soms valse bankwebsites creëren zij een fictief personage: het ideaalbeeld van de gemiddelde Europese single."

Hij gaat verder: "Ze zijn in het contact erg attent. Ze sturen dagelijks lieve berichtjes en soms zelfs bloemen. Kort voordat de datingpartner eindelijk naar Nederland komt, heeft hij of zij vanwege een plotselinge nare gebeurtenis opeens dringend geld nodig. Een ongeluk of ziekte van een kind, van de datingpartner zelf of een ingrijpende gebeurtenis op het werk. Door omstandigheden kan de datingpartner namelijk even niet bij zijn/haar eigen rekening."

Emotioneel geruïneerd

Niet alleen de financiële schade is enorm. Ook zijn slachtoffers vaak emotioneel geruïneerd. Wijngaarde: "Daarmee onderscheidt datingfraude zich van de meeste andere vormen van (online) oplichting: de slachtoffers dachten maanden of zelfs jarenlang een vertrouwensrelatie met de dader te hebben gehad. De schaamte over wat hen is overkomen is enorm en velen belandden in een depressie."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie