Binnenland
EO

Groep theologen wil af van breuk tussen katholieken en protestanten: 'Barre seculiere tijd vraagt erom'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Groep theologen wil af van breuk tussen katholieken en protestanten: 'Barre seculiere tijd vraagt erom'

Protestanten en katholieken moeten weer samen één kerk gaan vormen. Die oproep deden zo’n twintig theologen afgelopen week in een verklaring. Hoe realistisch is dat?

Kunnen katholieken en protestanten de breuk lijmen? (25 januari 2024) - Dit is de Dag

In het christendom bestaan er heel veel verschillende kerken. Het grootste onderscheid is te maken tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de protestantse kerken. Die laatsten ontstonden zo’n 500 jaar geleden, doordat een grote groep mensen de katholieke kerk verlieten, onder leiding van onder meer Maarten Luther en Johannes Calvijn. Sindsdien is de protestantse kerk overigens ook niet bepaald een eenheid gebleken: alleen al in Nederland zijn er tientallen verschillende kerkgenootschappen.

Ketters en papen

Gerard de Korte, de bisschop van het katholieke bisdom Den Bosch, is één van de opstellers van het pamflet. Hij benadrukt dat er de afgelopen eeuw al heel veel toenadering tussen katholieken en protestanten is geweest. "Honderd jaar geleden noemden we elkaar ketters en papen, nu noemen we elkaar broeders en zusters. We benadrukken op dit moment vooral de overeenkomsten en vroeger benadrukten we de verschillen", zegt hij. Met de verklaring wil hij vooral een oproep doen om de toenadering niet te laten versloffen.

Protestant en EO-presentator David Boogerd vindt de verklaring een 'mooi en belangrijk signaal'. "In deze barre seculiere tijden moeten katholieken en protestanten elkaar niet meer de tent uitvechten, maar elkaar opzoeken", vindt hij. Het merkt dat onder protestanten veel verlangen ligt om toenadering te zoeken tot katholieken: "Het is trendy om te zeggen dat je graag een katholieke mis bezoekt."

Paus

Een groot verschil tussen de Rooms-Katholieke kerk en de protestantse kerken is de organisatie. Elke Rooms-Katholieke kerk in de wereld staat uiteindelijk onder leiding van de paus. Zou bij een kerkfusie de paus ook de leider van de protestanten worden? Dit is voor veel protestanten ingewikkeld, denkt Boogerd. "Ik voel hier een beetje een protestante reflex bij. Ik wil dat de leider van de kerk niet zo verheven is, niet zo koninklijk. Ik zou willen dat we benadrukken dat hij ook maar een mens is, wat nederiger", vindt hij.

Bisschop de Korte denkt de paus de eerste zal zijn die zal toegeven dat hij nederig moet zijn. “Hij zal direct zeggen dat hij voortdurend moet doorverwijzen naar de leer van Jezus. Hij is een belangrijk moreel wereldleider. Ook veel protestanten zien hem zo”, stelt hij.

De verklaring van de theologen, die Rome-Reformatie heet, kan ondertussen worden ondertekend door iedereen die dat wil.

Ster advertentie
Ster advertentie