Bunq mag klanten blijven screenen met kunstmatige intelligentie
- Nieuws
- Bunq mag klanten blijven screenen met kunstmatige intelligentie
Onrust in de bankenwereld: onlinebank Bunq vindt de witwasregels van De Nederlandsche Bank (DNB) achterhaald en DNB zegt dat Bunq zijn klanten niet goed genoeg screent. Vandaag deed het College van Beroep voor het bedrijfsleven een uitspraak in deze strijd, waarin het Bunq grotendeels gelijk geeft. Journalist voor het FD, Martijn Pols volgt deze kwestie op de voet en was bij de uitspraak aanwezig. Bij De Nieuws BV vertelt hij over de uitspraak en de gevolgen daarvan.
Video niet beschikbaar
Banken zijn verplicht om, voordat ze zaken doen, mensen te screenen of deze geen criminele of terroristische plannen hebben. Pols legt uit dat dit huidige beleid bestaat uit veel handwerk. Oprichter van Bunq, Ali Niknam, noemt de manier van DNB oubollig en checkt zijn klanten met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie. DNB zag hier te veel ruimte voor risico en verordonneerde Bunq dit aan te passen.
David vs Goliath
De online bank was het hier niet mee eens en ging in hoger beroep tegen DNB. Dat maakt volgens Pols de zaak zo uniek. "DNB is hun toezichthouder, het gebeurt nauwelijks dat er zo ver wordt doorgeprocedeerd. Het lijkt David versus Goliath." En het hoger beroep werpt zijn vruchten af: de beroepsrechter geeft Bunq op belangrijke kernpunten gelijk.
Voor Niknam werd het ook een persoonlijke strijd tegen DNB, zegt Pols. In het verleden heeft de oprichter van Bunq al gezegd dat hij zich slecht behandeld voelde door de toezichthouder. Pols zegt dat de innovaties van Bunq niet altijd door DNB werden omarmd. Pols: "Niknam was bij de uitspraak vandaag en noemde de uitspraak een overwinning voor de vooruitgang en vindt dat zijn systemen breder in de sector gebruikt moeten worden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gevolgen
De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven zal gevolgen hebben voor de hele banksector. Pols zegt ook dat de rechter heel duidelijk heeft gezegd dat DNB op een manier heeft geopereerd die de wet niet voorschrijft. "Dat is voor de toezichthouder een harde tik op de vingers."
De journalist van het FD zegt dat het strikte en strenge oordeel van de rechter over het optreden van DNB nog wel gevolgen zou kunnen hebben, veel breder dan de witwasregels. "In de financiƫle sector wordt gevierd dat DNB in zijn houding naar de markt teruggefloten is", aldus Pols