'Het recht op identiteit is onlosmakelijk verbonden met de term Palestina'
- Nieuws
- 'Het recht op identiteit is onlosmakelijk verbonden met de term Palestina'
Ruim duizend Palestijnse Nederlanders willen de term Palestina in hun papieren. Een van hen is Emiel de Bruijne, hij startte in 2014 een rechtszaak tegen de Nederlandse staat. Geboren in Oost-Jeruzalem had hij als geboorteland Israël in zijn papieren staan. Hij vindt dat zijn identiteit hiermee niet wordt erkend.
Video niet beschikbaar
Juist het woord 'Palestina'
Staatssecretaris Knops kwam hem afgelopen vrijdag tegemoet en zei dat mensen als De Bruijne wél 'Gazastrook' en 'Westelijke Jordaanoever' met inbegrip van 'Oost-Jeruzalem' als geboorteplaats mogen gaan voeren. ''Voor mijn cliënt is dit niet de oplossing'', stelt advocaat Tom de Boer in Spraakmakers. ''Deze zaak gaat om het recht van identiteit en dat is onlosmakelijk verbonden met het feit dat hij uit Palestina komt. Juist dat woord wordt nu door de Staatssecretaris vermeden.''
Andere niet-erkende gebieden zoals Taiwan en de Westelijke Sahara staan wél in de basisregistratie voor personen
Nederland erkent Palestina niet als staat, maar volgens De Boer gebruikt de staat de term Palestijnse gebieden wel op bijvoorbeeld de websites van de overheid. ''Daarnaast staan andere niet-erkende gebieden zoals Taiwan en de Westelijke Sahara wél in de basisregistratie voor personen.'' Het gaat hen niet om het erkennen van de Palestijnse staat, maar om de erkenning van een gebied bij registratie.
Doorprocederen
Tot dit besluit van de Staatssecretaris moesten Nederlandse Palestijnen zich registreren als geboren te Israël of werd bij geboorteland zelfs onbekend ingevuld. Volgens De Boer staat de zaak van zijn cliënt niet op zichzelf, maar lopen duizenden mensen tegen dit probleem aan. In buurlanden zoals Duitsland en Frankrijk kunnen burgers geboren in de Palestijnse gebieden zich wel op die manier registreren. Ook de Raad van Staten vond dit een aanvaardbare oplossing. Daarom gaat De Bruijne dit tot in Straatsburg aanvechten.