Binnenland
NOS

Huizen bij windmolens dalen in waarde: 'Met grote molens is er ook geld om bewoners goed te compenseren'

  1. Nieuwschevron right
  2. Huizen bij windmolens dalen in waarde: 'Met grote molens is er ook geld om bewoners goed te compenseren'

De waardedaling van huizen in de buurt van windmolens neemt in 2030 toe naar gemiddeld 3,8 procent, blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksorganisatie TNO. Per woning gaat het dan om een bedrag van gemiddeld ruim 9000 euro ten opzichte van ruim 6000 euro in 2020. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Peter Mulder van TNO.

Video niet beschikbaar

Woningen in de directe nabijheid van al bestaande windmolens verliezen iets aan waarde, werd in een eerder onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat al vastgesteld. Het nieuwe rapport geeft nu ook een schatting van de toekomstige waardedaling als gevolg van nieuwe windmolens.

900 windmolens extra

Om te kunnen voldoen aan het klimaatakkoord zijn overal in Nederland Regionale Energie Strategieën (RES'en) gemaakt. De onderzoekers hebben in die RES'en gekeken om hoeveel extra windturbines het zou kunnen gaan, en komen tot de conclusie dat er naar verwachting tot 2030 nog zo'n 900 windmolens op land bij komen.

TNO wijst erop dat er nog veel onzeker is, vooral de precieze locatie van nieuwe windmolens. "In de RES'en staat op hoeveel windenergie wordt ingezet en er zijn zoekgebieden voor aangewezen", zegt Peter Mulder van TNO. "Vervolgens hebben we molens daarin zo ver mogelijk van huizen af geplaatst, en zo dicht mogelijk bij bijvoorbeeld infrastructuur. Omdat er meer molens komen, die ook nog eens hoger worden omdat ze dan veel meer energie opwekken, zullen er meer huizen bij windmolens komen te staan."

Op een gemiddelde verkoopprijs van ruim vier ton per woning, valt de waardedaling eigenlijk erg mee, stelt Mulder. "Bovendien hebben wij gerekend met de huizenprijzen van 2020 en nu zijn die prijzen nog hoger."

Slagschaduw

De aspecten die tot waardedaling van huizen leiden, zijn geluidsoverlast, slagschaduw en de impact op het landschap. Hoe dichter bij een windmolen, hoe groter het effect. "Maar doorgaans staan dicht bij windmolens minder huizen", zegt Mulder.

Volgens Mulder kan het waardeverlies van woningen wel worden tegengegaan. "Daarvoor is een beperkt aantal grotere turbines te verkiezen boven veel kleinere. Met grote molens is er ook geld om bewoners goed te compenseren."

En als je niet voor windmolens op land kiest? "Dan zal er iets anders moeten komen. Sommigen zeggen: 'zet ze maar op zee', maar dat gebeurt al en ook daar is de ruimte begrensd. Een alternatief als geothermie is nu nog duur, en bij zonneparken vindt er ook waardedaling plaats."

r1jn windmolens

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie