Binnenland

Op vakantie? Wat mag je allemaal mee terugnemen?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Op vakantie? Wat mag je allemaal mee terugnemen?

[AVROTROS] Je gaat op vakantie en ziet een prachtige laptop in de winkel liggen die veel goedkoper is dan in Nederland. Honderden euro's kan je besparen, maar mag je die wel invoeren? Wat mag je wel en niet meenemen als je weer naar Nederland vliegt?

Als Nederlanders kunnen besparen op iets, dan zijn we er als de kippen bij. Elektronica die in het buitenland goedkoper is, een lekkere fles wijn of een stuk koraal dat je op het strand gevonden hebt zijn voorbeelden van artikelen die de Douane weleens in de reisbagage van toeristen vindt.

Vrij verkeer van personen en goederen

Binnen de EU geldt in principe vrij verkeer van personen en goederen. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Stel je gaat naar Duitsland en ontdekt dat bier en wijn daar goedkoop zijn. Je mag 110 liter bier en 90 liter wijn meenemen naar Nederland. Daarvan mag maximaal 60 liter mousserende wijn zijn. Je kan dus gelijk een jaarvoorraad aan drank inslaan. Qua gedistilleerde drank is er een limiet van tien liter, zoals jenever of cognac. Ga je naar de Kanaaleilanden of de Canarische Eilanden? Hou er dan rekening mee dat hier de regels voor reizen buiten de EU van kracht zijn. De Douane heeft de regels op een rijtje gezet.

Importbeperking van 430 euro buiten de EU

Mocht je op vakantie gaan buiten de EU, dan gelden er hele andere regels. De meest belangrijke is dat je niets belastingvrij mag invoeren met een hogere waarde dan 430 euro. Zie je dus een mooie smartwatch die in Amerika 400 dollar kost, dan kan je die zonder problemen meenemen. Let er dan wel op dat samen met je andere aankopen het totaalbedrag van 430 euro niet overschreden wordt. Die mooie laptop van 900 dollar in Hong Kong die 500 dollar goedkoper is in vergelijking met Europa? Beter niet meenemen, want als je gecontroleerd wordt door de Douane, dan moet je invoerrechten en omzetbelasting betalen. Er is een speciaal reizigerstarief tot 700 dollar, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Rokers: denk aan de maximale hoeveelheid tabak

Er zijn grote verschillen tussen de import van tabaksproducten van binnen de EU en daarbuiten. Buiten de EU mag je belastingvrij meenemen: 50 sigaren, 250 gram tabak, 100 cigarillo's en één slof sigaretten van 200 sigaretten. Binnen de EU mag je meer meenemen: vier sloffen sigaretten van samen 800 sigaretten, één kilo tabak, 200 sigaren en 400 cigarillo's.

Doosje wijn uit Frankrijk geen probleem

De Douane heeft bepaald dat je van buiten de EU niet meer dan vier liter wijn mag invoeren, voor bier is er een beperking van zestien liter. Dat is best veel, bedenk dan ook dat het best veel gesleep is in je bagage. Qua sterke drank is een fles Baileys van één liter geen probleem, drie flessen wel. Als je na je vakantie in Frankrijk een aantal dozen wijn meeneemt, dan kan dat zonder problemen, maar dan wel tot maximaal 90 liter, waarvan maximaal tweederde bellenwijn is.

Nepartikelen? Mag maar niet teveel!

Sinds vorig jaar juni zijn de regels veranderd voor het meenemen van nepartikelen. Er is nu geen limiet meer. Het moet wel zo zijn dat dat nepshirt uit Turkije voor persoonlijk gebruik is. Je mag ook best iets meenemen voor een familielid, zolang er maar geen sprake is van handel.

Neem geen gevonden koraal mee

Lekker op Curaçao geweest en zag je daar een paar mooie stukken koraal op het strand liggen? Die kan je maar beter laten liggen en niet meenemen naar Nederland. Koraal valt namelijk onder 'beschermde plant- en diersoorten' en die mag je niet invoeren. Toch meenemen is strafbaar en dat levert je een proces verbaal op. Ook wordt het koraal in beslag genomen. Andere voorbeelden van producten die je niet mee mag nemen zijn handtassen, lampen, kledingstukken, riemen, laarzen, asbakken, bontjassen, mutsen en hoeden waarin delen van beschermde dieren zijn verwerkt.

Pas op met dure producten kopen 'achter de douane' op Schiphol

Op Schiphol wordt het je behoorlijk aantrekkelijk gemaakt om lekker te winkelen. Dat kan namelijk belastingvrij bij See Buy Fly. Het aanbod van winkels is erg groot en je kan zo ongeveer alles wel krijgen, zoals kleding en elektronica. Er zit echter wel een addertje onder het gras. Wie 'na de douane' belastingvrij koopt op Schiphol koopt eigenlijk in niemandsland. Je hebt Nederland namelijk al verlaten. Dat heeft gevolgen voor je aankopen daar. Alles wat je daar koopt en weer mee terugneemt naar Nederland na je vakantie voer je in. Is de waarde van de gekochte producten dus boven de € 430, dan ben je belastingplichtig. Je moet dan belasting afdragen over het volledige bedrag. Die mooie fotocamera, laptop of ring hoeft dus ineens niet zo goedkoop te zijn.

Je moet die goederen zelf aangeven bij terugkomst in Nederland, aldus een woordvoerder van de Douane. "Goederen gekocht door reizigers tijdens hun reis van Nederland naar een derde land dienen na binnenkomst in Nederland te worden aangegeven voor het brengen in het vrije verkeer. Als de goederen een waarde vertegenwoordigen van meer dan 430 euro kan geen vrijstelling van invoerrecht en belasting worden verleend. Dit geldt zowel voor goederen gekocht in tax free winkels op Schiphol en in bijvoorbeeld New York als voor goederen gekocht in gewone winkels in bijvoorbeeld New York."

Testpanel: 93% niet over invoerregels geïnformeerd

Uit onderzoek onder ruim 21.000 leden van het Radar Testpanel, blijkt dat de meesten niet van deze regels op de hoogte zijn. Winkeliers verstrekken dan ook geen informatie over invoerkosten: van wie weleens voor meer dan 430 euro op Schiphol heeft aangekocht, is maar liefst 93 procent niet over de invoerregels geïnformeerd. Dat winkeliers ‘achter de douane’ mensen niet op de regels wijzen, lijkt logisch: een meerderheid zegt namelijk de aankoop niet gedaan te hebben, wanneer zij op de hoogte waren van de invoerregelingen. Lees meer over dit onderzoek.

Een woordvoerder van Schiphol laat aan Radar weten dat het reizigers bij de kassa niet pro-actief wijst op het feit dat mensen dure producten, met een waarde hoger dan 430 euro, of een totale waarde van 430 euro aan goederen, zelf moeten aangeven bij de Douane bij terugkomst. Lees hier de volledige reactie van Schiphol

Alles op een rijtje in de app

De Douane heeft ook een app waarin je als reiziger goed kan zien wat je allemaal mag meenemen. De app is via deze link te downloaden voor iOS en Android.

Update 29 juli 2017: Radar onvolledig geïnformeerd

Radar heeft voor de uitzending van 29 juli 2017 opnieuw contact gehad met een perswoordvoerder van de Douane. De Douane heeft op 28 juli 2017 laten weten dat de perswoordvoerder Radar eind juni onvolledig heeft geïnformeerd over de regelgeving. Nieuwe informatie is dat sinds een gerechtelijke uitspraak in 2009 Nederlanders die achter de paspoortcontrole op Schiphol een product kopen, dit niet hoeven aan te geven bij terugkomst in Nederland. Daarvoor geldt een vrijstelling van belasting. Je kan dus dure spullen op Schiphol bij See Buy Fly kopen zonder dat je daarover nog eens belasting moet betalen als je weer in Nederland aankomt. Je moet dan wel een aankoopbon hebben.

"Een reiziger die voorafgaand aan zijn reis naar het buitenland goederen koopt in de tax free winkels op Schiphol, hoeft deze na terugkomst in Nederland niet aan te geven bij de Douane. Er wordt van uitgegaan dat voor deze goederen belasting is betaald. De goederen hoeven dan ook niet meegeteld te worden in de vrijstelling van € 430. Reizigers moeten wel kunnen aantonen dat zij de goederen op de luchthaven gekocht hebben. De Douane hanteert deze werkwijze al sinds een uitspraak van de rechter in 2009 over een camera die in taxfree zaak op Schiphol was gekocht."

Oproep: vraag je geld terug!

Heb jij sinds de gerechtelijke uitspraak in 2009 belasting betaald voor producten die je achter de paspoortcontrole hebt gekocht op Schiphol? Heb je daar nog een aankoopbon van? Dien dan alsnog bezwaar in bij de Belastingdienst Douane. Je kan deze gerechtelijke uitspraak gebruiken. Stuur ons een e-mail op dit e-mailadres en hou ons op de hoogte.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar. Wil je op de hoogte blijven van nieuws over Schiphol of ander consumentennieuws? Meld je dan gratis aan voor de Radar-nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie