Binnenland
BNNVARA

Doe mee aan de hommelnestzoekactie!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe mee aan de hommelnestzoekactie!

Met klompjes stuifmeel aan de achterpoten vliegen hommels van bloem naar bloem in elke voor- en achtertuin. Dat stuifmeel nemen ze vervolgens mee naar het nest als voeding voor de jongen. Maar, waar is dat nest eigenlijk? Onderzoekers van EIS Kenniscentrum insecten, De Vlinderstichting en Naturalis willen daar achter komen en organiseren daarom een hommelnestzoekactie. John Smit van EIS Kenniscentrum insecten vertelt erover in Vroege Vogels.

Zoeken naar hommelnesten

Quote

De hommels bemoeien zich alleen met hun eigen zaken en laten mensen met rust zolang wij ze ook met rust laten.

John Smit

De meeste hommels nestelen in de grond, bijvoorbeeld in een oude muizengang. Maar er zijn ook hommels die een nest maken in ruige vegetatie of die gebruik maken van een nestkastje voor mezen. Veel mensen hebben een hommelnestje in de tuin zonder het te weten. Maar wees niet bang, de onderzoekers achter deze zoekactie verzekeren dat hommels niet gevaarlijk zijn: " De hommels bemoeien zich alleen met hun eigen zaken en laten mensen met rust zolang wij ze ook met rust laten."

Het meedoen met de hommelnestzoekactie is vrij eenvoudig en ook zeker geen straf. Ga komen weekend lekker in de tuin zitten, kijk dan een half uur lang een stuk van ongeveer 6 vierkante meter af en let daarbij op hommels. Als je de hommels vaak in een bepaalde hoek ziet verdwijnen kan je daar wat dichterbij gaan staan. Wie weet zit daar wel een hommelnest. In Engeland bleek dit eerder een effectieve methode om de nesten op de sporen: een kwart van de ontdekte nesten gingen op deze manier.

Herken de hommel

Vervolgens is het zaak dat je achterhaalt welke soort hommel in het gevonden nest zit. De ene hommel is namelijk de andere niet! Deze Herkenningshulp Hommels geschreven door Vincent Kalkman en John Smit laat met mooie illustraties zien dat er meerdere soorten hommels bestaan. Zij verdelen de zes algemene soorten in drie groepen: de bruinruggen, roodkonten en witkonten. Zij roepen op tot het volgende: "Kijk eerst welke groep je hebt en dan welke soort het is. Als je een foto maakt en deze invoert op Waarneming.nl kijken wij met je mee of je de juiste naam hebt gevonden."

Heb je een nestje gevonden en weet je ook van welke soort? Stuur dan een mailtje naar eis@naturalis.nl. Welke gegevens zij nodig hebben en hoe het verder in zijn werk gaat, kan je hier lezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie