Binnenland
BNNVARA

De hele Noordzee afsluiten? Dat klinkt als een gewaagd plan!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De hele Noordzee afsluiten? Dat klinkt als een gewaagd plan!

We kunnen natuurlijk een dam in de Noordzee bouwen om ons te beschermen tegen de zeespiegelstijging. De dam zou zelfs 25 miljoen mensen kunnen behoeden voor het wassende water.

De bedenker, fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp noemt zijn plan haalbaar, maar ook nogal 'driest'. Het is eerder bedoeld als waarschuwing dan als oplossing, zegt Groeskamp van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee in Vroege Vogels.

Noordzeedam beschermt West-Europa tegen zeespiegelstijging

Haalbaar, maar gedurfd en gewaagd

In het plan van Groeskamp loopt er een 'Afsluitdijk' van ruim 600 kilometer tussen Schotland en Noorwegen en tussen Engeland en Frankrijk. Het plan is nogal gewaagd, erkent Groeskamp. “Maar we bouwen ook olieplatforms in diepe zeeën, dus waarom niet zo'n dam. Het diepste stuk ligt voor de kust van Noorwegen, en is meer dan 300 meter diep.

"Dat is geen onoverkomelijk probleem", zo schat hij in. "Het is ook betaalbaar. Als we de gerealiseerde kosten voor grote waterwerken extrapoleren, komen we op een kostenpost van 300 tot 500 miljard euro. Dat is maar 0,1% van het BBP van de 15 landen die door zo'n dam beschermd zouden worden tegen de stijgende zeespiegel."

Consequentie: een zoete Noordzee

Zo'n 'Noordzee-Afsluitdijk' zou niet alleen bescherming bieden, maar ook heel veel andere dramatische consequenties hebben. Zo zou het getij in de Noordzee verdwijnen, zou het water langzaam zoet worden en zou de natuur, de visserij en ook de scheepvaart volledig op zijn kop worden gezet. Met het verdwijnen van het getij zou ook de Waddenzee verdwijnen.

"Maar", zo stelt Groeskamp, "met een voorspelde zeespiegelstijging van 2 meter in 2100 zouden de wadplaten sowieso definitief onder het wateroppervlak verdwijnen."

Dam is een waarschuwing

Ook al denkt Groeskamp dat zijn plan haalbaar is, hij ziet het toch vooral als een waarschuwing. "Het laat zien wat voor oplossingen we nodig zullen hebben als we niet in staat zijn om iets aan de klimaatverandering te doen. En bovendien: wíj kunnen misschien nog wel zo'n dam bouwen, maar wat moeten al die andere landen op de wereld die nog veel meer last van de zeespiegelstijging zullen hebben en die niet in staat zijn om dit soort oplossingen te realiseren?"

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie