Binnenland
EO

Diversiteit als oplossing voor racisme bij politie? 'Positieve discriminatie is ook discriminatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diversiteit als oplossing voor racisme bij politie? 'Positieve discriminatie is ook discriminatie'

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz over racisme en discriminatie in de politieorganisatie. De problemen werden op de kaart gezet door de documentaire De Blauwe Familie, waarin politieagenten vertellen hoe ze stelselmatig werden gediscrimineerd door hun collega's. "Pijnlijk dat we zo’n documentaire nodig hadden om de leidinggevenden wakker te schudden", vertelt PVV-kamerlid Lilian Helder in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Juist bij de politie moet het goed geregeld zijn, vindt Helder. "In de documentaire zijn er allemaal agenten die geen gehoor hebben gevonden bij hun leidinggevenden en zich dus niet veilig hebben gevoeld op de werkvloer. En dat is natuurlijk niet hoe het zou moeten. Racisme en discriminatie zijn niet alleen verwerpelijk, ze zijn ook strafbaar. De politie heeft een voorbeeldfunctie, dus daar moet het op orde zijn."

Songül Mutluer, Kamerlid namens de Partij van de Arbeid, beaamt dat. "Het is een cultuur, een structureel probleem dat je echt moet aanpakken en dat is niet morgen opgelost. Dat is echt iets van de lange adem."

Diversiteitsagenda

De politie moet diverser worden om racisme aan te pakken, vindt Mutluer. "Ik geloof daar zo ontzettend in. Zeker bij de politie geldt dat als je divers bent en meerdere perspectieven binnen je eigen organisatie hebt, je als politie ook veel effectiever zult zijn binnen de samenleving."

Helder vindt dat niet. "Nou, dat zet juist mensen tegen elkaar op. Je zegt daarmee eigenlijk: wij zijn pas een goede politie en een politie voor iedereen als we divers zijn. Dat leidt tot hokjesdenken, En dan komen mensen op een verkeerde manier op de werkvloer. Iedereen hoort, als ze slagen op de politieacademie, op dezelfde manier bij de politie binnen te komen. Maar positieve discriminatie of werken met een quota is ook discriminatie".

Mental checks

Helder vindt wel dat we hiermee niet alle agenten als racistisch moeten wegzetten. "Het zijn heel pijnlijke voorbeelden, maar het is ook een organisatie die 65.000 mensen telt. De verhalen die in de documentaire naar voren komen, zijn niet representatief voor de hele organisatie. Dat geloof ik niet."

Ook Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, vindt dat we niet alle agenten over één kam moeten scheren. "Wij halen geen racisten binnen. Als je ziet dat agenten onder constante druk staan en zich daardoor anders gaan gedragen, moet je daar scherp op zijn. Mental checks helpen daarbij. Dat je bijvoorbeeld zegt: je hebt nu jaren in Rotterdam Centrum gewerkt, en we merken dat je harder gedrag vertoont. We gaan je ergens anders plaatsen, waar je ook goed werk kan doen. Daar geloof ik wel in."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie