Binnenland
BNNVARA

Hoe maak je een hooikoortsvriendelijke stad?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak je een hooikoortsvriendelijke stad?

Iedereen kent wel iemand die moet niezen of rode ogen krijgt van stuifmeel. Het is nu de tijd van berken en essen en dus ook de tijd van hooikoorts. Berken en essen vind je nogal eens in steden. Hoe beïnvloedt stedelijke inrichting onze gezondheid? Dat wordt besproken in Vroege Vogels

Onderzoek naar hooikoorts in Leiden (31-03-24)

Nemi Dorst werkt bij Naturalis als bio-informaticus en doet onderzoek naar de manieren waarop de stedelijke inrichting van planten onze gezondheid beïnvloedt. Voor zijn huidige hooikoortsonderzoek gaat hij met een groep vrijwillige deelnemers drie wandelingen maken door het Leidse Noorderkwartier waar hooikoortsplanten groeien. Dit doet hij op drie verschillende momenten in het jaar.

De na de wandeling uitgeademde lucht van de deelnemers wordt verzameld en onderzocht door studenten van de Radboud Universiteit. Op basis van de resultaten van het onderzoek kan gemeenten advies gegeven worden over een gezondere inrichting van de omgeving.

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. In Nederland heeft ongeveer 20% van de bewoners gedurende een periode van een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten.

Hooikoortsvriendelijke stad

Nemi Dorst wil de resultaten van zijn onderzoek gebruiken om steden er op te wijzen dat bij het inrichten van woon- en werkgebieden het belangrijk is om niet te veel bomen te planten die sterke allergene pollen kunnen verspreiden: "Ik vind niet dat je bestaande bomen moet kappen maar bij een nieuwe wijk kun je bijvoorbeeld zorgen dat je geen berken aanplant. Er zijn genoeg inheemse bomen die je wel kunt planten, denk aan meidoorn, wilg of fruitbomen. Dat staat ook prachtig en is tevens beter voor de gezondheid van iedereen."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie