Binnenland
KRO-NCRV

Kan het eten van lokale honing helpen tegen hooikoorts?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan het eten van lokale honing helpen tegen hooikoorts?

Het pollenseizoen is bijna voorbij, maar velen hebben nog altijd last van een kriebelige neus. Tegen hooikoorts kun je antihistamine nemen, daarnaast zijn er veel mythes rondom het bestrijden van de seizoensgebonden lichamelijke reactie. Zo wordt er vaak gezegd dat het eten van lokale honing zou helpen. Klopt dat wel? Spraakmakers zocht het uit.

Video niet beschikbaar

Ronald Veldhuizen, wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van Skepter, vertelt hoe het zit. Het idee dat lokale honing zou kunnen helpen tegen hooikoorts komt door een onderzoek dat gedaan is in Finland. Daar hebben ze mensen een jaar lang honing laten eten met berkenpollen erin, omdat daar veel berken staan. "Na een jaar was er eigenlijk niet echt verschil tussen de twee qua symptomen en klachten. Dus waarschijnlijk help het niet", zegt Veldhuizen.

'Geen gek idee'

"Het hele idee is eigenlijk helemaal niet zo gek", voegt Veldhuizen eraan toe. Zo zijn er ook therapieën bedacht waarbij je het allergeen waar je ziek van wordt, gedoseerd binnenkrijgt. Maar bijen maken hun honing voornamelijk met bloemen en kleine struiken, terwijl hooikoorts vooral komt door pollen van bomen en grassen. En die pollen vliegen "met de duizenden per kubieke meter" de lucht in. "Bijen komen daar ook helemaal niet op af", zegt Veldhuizen.

Pollen in honing

De kans dus dat die pollen waar je allergisch voor bent vervolgens in je honing zitten, is nihil. "Als er al pollen in honing zitten, is het vaak van die leuke kruiden waar je toch al niet echt ziek van werd", zegt Veldhuizen. "Als je al allergisch zou zijn voor berken, zou je bij de eerste keer dat je zo'n pot honing opent al meteen ongelooflijke jeuk moeten krijgen en uitslag en dat soort dingen."

Gin & Tonic

Ook het drankje gin & tonic wordt vaak aangehaald als hooikoortsremedie. Dat komt doordat mensen dat zelf aangaven als middel om symptomen te verlichten bij een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, vertelt Veldhuizen. "Maar dat zegt niet dat het helpt." Vaseline rond je neus smeren is ook een fabel, meldt Veldhuizen.

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie