De onvergetelijke erfenis van Annie M.G. Schmidt: 'Ze was de officieuze Nederlands koningin'
- Nieuws
- De onvergetelijke erfenis van Annie M.G. Schmidt: 'Ze was de officieuze Nederlands koningin'
Vandaag herdenken we de sterfdag van Annie M.G. Schmidt, die 29 jaar geleden overleed. Haar werk blijft 29 jaar later levendig en inspirerend. We bespraken het leven van de schrijfster met cabaretier en kleinkunstkenner Jacques Klöters in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
'Scherp verstand en originele kijk'
Jacques Klöters kende Annie M.G. Schmidt persoonlijk en vertelt over haar unieke karakter: "Ze had altijd een originele kijk op dingen. Ze was enorm scherp, helder van verstand, en nam niet genoegen met wat iedereen zei." Dit maakte haar niet alleen een geweldige schrijfster, maar ook een leuk persoon om mee om te gaan, vertelt Klöters.
Niet dol op kinderen
Hoewel ze beroemd werd door haar kinderboeken, zoals Jip en Janneke en Dikkertje Dap, had Schmidt zelf een bijzondere relatie met kinderen. "Helemaal niet," antwoordde ze ooit op een vraag van Ivo Niehe of ze dol was op kinderen. "Ik zal ze niet schoppen als ik ze tegenkom, maar ik ben niet speciaal dol op kinderen. Nee, maar ik denk wel dat ik een hekel heb aan volwassenen."
Klöters en Schmidt ontwikkelden een hechte vriendschap. "Vanaf 1984 tot aan haar dood hebben we elkaar vaak gezien," zegt Klöters. "Ik las haar voor toen ze slechtziend werd, en we spraken veel over geschiedenis en literatuur." Hij benadrukt ook haar kennis op het gebied van filosofie. "Ze was enorm goed ingevoerd in de filosofie en de geschiedenis, wist overal van en was heel helder en scherp."
Begrafenis
De begrafenis van Annie M.G. Schmidt was even bijzonder als haar leven. "Ze woonde naast het Vondelpark," herinnert Klöters zich. "Haar kist, met een asbak en een pakje sigaretten, werd door honderden mensen begeleid. We voeren door de grachten met muziek van haar en Harry Bannink, en bij Carré hebben we even stilgelegen en geapplaudisseerd."
Inspiratiebron voor velen
Annie M.G. Schmidt blijft een bron van inspiratie voor vele artiesten, zoals Claudia de Breij. "Als ik iets nieuws ga schrijven en ik ben in een dominee bui, dan lees ik Annie M.G. Schmidt om mezelf een beetje losser te maken," zegt De Breij. "Het is net als een Beatles-fan, Annie blijft altijd van invloed." Zoals Klöters het verwoordt: "Aan het einde van haar leven was ze een icoon geworden, een officieuze koningin van Nederland." Haar graf, vaak bezocht en versierd door kinderen, blijft een symbool van haar grote invloed op de Nederlandse cultuur.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.