Half jaar na het Damprotest: Wat heeft het BLM-protest gedaan met de jongeren?
- Nieuws
- Half jaar na het Damprotest: Wat heeft het BLM-protest gedaan met de jongeren?
Morgen is het precies een half jaar geleden dat de Dam in Amsterdamvol stond met duizenden mensen voor de eerste Black Lives matter-demonstratie in Nederland. Die dag stonden wereldwijd mensen stil bij de dood van George Floyd. Maar wat heeft het protest nu precies gedaan met de jongeren?
Antwoorden op die vraag zijn voornamelijk te vinden bij de identiteitsontwikkeling van jongeren. "Het gaat er vooral om in hoeverre jongeren op zoek gaan naar antwoorden op vragen als: 'Wie ben ik of waar hoor ik bij?' Nu moet ik wel zeggen dat alle jongeren in hun pubertijd en adolescentie actief bezig zijn met die vraag", vertelt Mehmet Day in Nieuws en Co. Hij doet onderzoek naar identiteitsontwikkeling bij jongeren met een migratieachtergrond.
Jongeren met een migratieachtergrond hebben meer vragen te beantwoorden
Juist die jongeren hebben met meer vragen te maken, naast dat zij te maken hebben met vragen over het Nederlanderschap. Zij moeten ook hun afkomst duiden en antwoord geven op de vraag wat het voor ze betekent om een migratieachtergrond te hebben. "Maar het gaat ook om de vraag of dat kleur of ras een effect heeft op de kansen die iemand heeft binnen de maatschappij. Dat zorgt bij deze jongeren ervoor dat zij het gevoel krijgen dat zij harder moeten lopen dan hun leeftijdsgenoten."
Het zorgt er volgens Day voor dat juist deze jongeren massaal naar de Dam trokken om daar te demonstreren. "Juist de Black Lives Matter-beweging staat op zijn beurt op tegen de onrechtvaardigheid die daarbij komt kijken. Ze willen gelijk behandeld worden. Dat kan ervoor zorgen dat zo'n grote groep jongeren een beweging als Black Lives Matter een warm hart toedraagt."
Het protest heeft een positief effect gehad, veel jongeren zijn zich juist sterker gaan voelen door de protesten van een half jaar geleden. Volgens jongeren is er door de protesten meer mogelijkheid tot een gesprek over racisme en discriminatie in Nederland. Dat levert een goed gesprek en mogelijk ook wederzijds respect op. Dat is iets dat Day ook herkent.
BLM-demonstratie zorgt voor dialoog
"Die demonstratie is om te beginnen natuurlijk een democratisch recht van de mensen die er op af komen. Uiteindelijk kan dat alleen maar worden toegejuicht. Maar vanuit het onderzoek blijkt juist ook dat jongeren graag uiting willen geven aan de onrechtvaardigheid die zij ervaren. Zo'n Black Lives Matter protest geeft daar ook een stem aan."
Toch is het gesprek omtrent racisme en discriminatie niet altijd positief te noemen wat betreft de identiteitsontwikkeling van jongeren. "Je ziet dat jongeren vervolgens wel worden gedwongen om na te denken over hun identiteit. Dat moet dan op een reactieve manier en ook vanuit een positie waarin zij benadeeld worden. Je zou voor een gezondere ontwikkeling willen zien dat er in een open dialoog ontdekt kan worden. In dit geval wordt je vanuit de samenleving in een hoekje gedrukt, dat is niet altijd positief."
Meer ondersteuning is nodig
De maatschappij kan op zijn beurt dan ook veel doen om de jongeren te helpen. "Ik denk dat het in de eerste plaats goed is dat er een dialoog is over het onderwerp. Nu is het de taak aan de maatschappij om daarmee om te gaan. Er valt zeker winst te behalen wat betreft de begeleiding van jongeren tijdens hun ontwikkeling."
Zo ziet Day dat het onderwijs mogelijk meer ondersteuning kan bieden aan de identiteitsontwikkeling van jongeren. "Maar niet alleen het onderwijs, ook jeugdwerkers zullen meer ruimte en ondersteuning aan deze jongeren moeten geven."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.