Binnenland
AVROTROS

Israël: van joodse knuffelstaat tot uiterst bekritiseerd

foto: Feest in Israël, 1948foto: Feest in Israël, 1948
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël: van joodse knuffelstaat tot uiterst bekritiseerd

Recent voerde Israël een wet in waardoor het land formeel joodse staat wordt. In Europa staat het land voortdurend in de schijnwerpers en is er veel kritiek. Dat was vroeger wel anders. Is het de Israëlische ruk naar rechts? Of is men er klaar mee het Heilige Land altijd te zien in het licht van onze ereschuld, namelijk de moord op zes miljoen joden?

Video niet beschikbaar

"Het beeld dat er in de jaren vijftig, zestig en zeventig zo positief naar Israel werd gekeken, moet wel een beetje worden genuanceerd", vindt Marcel Poorthuis, hoogleraar Interreligieuze Dialoog aan de Tilburg University. "De katholieken in die tijd waren niet zo op de joden. En ook in de bevindelijke kant van het protestantisme, zeg maar de SGP, was het jodendom uit de gratie. Datzelfde geldt voor de eeuw ervoor. Pas met het Reveil kwam er een stroming op die onverholen positief was over de staat Israel."

Taboe

En dus blijft dat eeuwigdurende conflict tussen Israël en de Palestijnen onopgelost en maar voortwoekeren. "Je ziet zelfs in Israël zelf een zekere matheid optreden in het debat hierover", weet Poorthuis. "Ik kom al tientallen jaren regelmatig in Israel en als ik daar spreek met academici, ook hele progressieve, dan valt me dat op. Het is bijna taboe om over de Palestijnen te praten. 'Laat maar zitten, het komt toch nooit tot een oplossing', hoor ik dan. Een kwalijke zaak."

Treurig figuur

Een van de redenen dat het conflict zo voortsleept, is volgens Poorthuis dat de regering van Palestina te zwak is. "Israël is gebaat bij Palestijnse leiders die gezag hebben. Zo'n Abbas is eigenlijk een treurig figuur. Heeft geen enkel gezag. Dat drijft Palestijnse jongeren in de armen van Hamas en daar spinnen de haviken in Israel dan weer garen bij."
Marcel Poorthuis vertelt, met enige trots, dat hij samen met een Israëlische hoogleraar een oplossing voor het conflict bedacht. Hoe dat plan precies in elkaar steekt legt hij uit in dr Kelder en Co.

Marcel Poorthuis over Israël

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie