Binnenland
EO

Is de naam 'Keti Koti' wel inclusief genoeg?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de naam 'Keti Koti' wel inclusief genoeg?

De naam 'Keti Koti' wordt niet door iedereen even goed doorvoeld. Bij Antilliaanse Nederlanders komt de Surinaamse term "niet binnen", zegt Violet Roosberg van de Caribische werkgroep Zwolle. In Dit is de Dag pleitte ze ervoor om een andere naam te bedenken.

Moet Keti Koti een inclusievere naam krijgen?

Video niet beschikbaar

Keti Koti is een term uit het Sranantongo, de taal van Suriname. Het betekent 'ketenen gebroken'.

"We willen dat mensen zich erkend voelen", zegt Roosberg. Antilliaanse Nederlanders worden dat niet met de naam Keti Koti, vreest ze. Daarnaast gaat het Nederlands slavernijverleden niet alleen over de Trans-Atlantische handel, maar ook over Zuid-Afrika en Indonesiƫ. Als je iedereen erbij wil betrekken, heb je een overkoepelende naam nodig.

Overigens is Roosberg niet kritisch op de inhoud van de herdenking. "Onder Keti Koti is iets heel moois ontstaan. Er is bewustwording gevraagd voor het slavernijverleden in Nederland en dat is er gekomen. En we hebben excuses van de staat gekregen, dat is mooi", zegt ze.

Kibra Kadena

Linda Nooitmeer, directeur van het instituut Ninsee, dat zich bezighoudt met het slavernijverleden en ook veel Keti Koti-activiteiten organiseert, zegt dat er al verschillende namen worden gebruikt. "We gebruiken ook de naam 'Kibra Kadena' (Papiamentou voor 'ketenen gebroken', red.) en 'Emancipation Day'", zegt ze. Deze namen worden op de Antillen gebruikt. Toch is Keti Koti wel de standaardnaam. "Dat komt omdat er vanuit de Surinaamse gemeenschap veel aandacht is geweest voor de geschiedenis en er al een traditie bestond in het herdenken van het slavernijverleden. Daarom heeft die naam een plek gekregen", zegt Nooitmeer. In 2020 kreeg Keti Koti zelfs een plek in de Canon van Nederland.

Ze wil niks afdoen aan de gevoelens van Violet Roosberg: "Ik kan me voorstellen dat mensen zich niet aangesproken voelen, maar ik zou het zonde vinden van alles wat er opgebouwd is, bijvoorbeeld in de canon. Ik ben meer voor een verbreding dan iets afbreken en iets heel nieuws opzetten", stelt ze.

Een andere naam staat ook niet bepaald bovenaan de prioriteitenlijst van het Ninsee, zegt ze: "Ik zou geen tijd willen besteden aan het bedenken van een nieuwe naam, want de focus voor ons als Ninsee is toch aandacht voor de doorwerking van slavernij en verbetering van de sociaaleconomische positie van de mensen met Afrikaanse roots in het Caribisch deel van Nederland, Suriname en in Nederland." Toch vindt ze het goed om erover na te denken.

Timing

De timing van de oproep van Roosberg, zo vlak voor 1 juli, is opvallend. Volgens Roosberg heeft het te maken met de excuses die de overheid maakte voor het slavernijverleden, afgelopen december. "Dat heeft de deur open gezet voor dialoog. Juist nu maken wij gebruiken van de ruimte om dit bespreekbaar te maken. Ik voelde die ruimte eerder niet", zegt ze.

Meepraten?

Wat vindt jij van deze discussie? Meepraten kan op het nieuwe platform DIT.

Moet Keti Koti een nieuwe naam krijgen? (27 juni 2023) - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie