Binnenland
AVROTROS

Stoppende rokers gebruiken steeds vaker medicijnen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoppende rokers gebruiken steeds vaker medicijnen

Ruim eenderde van de rokers in Nederland probeerde in 2017 te stoppen. Lang niet alle rokers doen nog een poging om te stoppen met behulp van gedragsmatige ondersteuning of vervangende middelen, zoals nicotinepleisters. Steeds vaker worden medicijnen voorgeschreven aan rokers. "Het gaat dan om medicijnen als nortriptyline en varenicline, ook wel antidepressiva", aldus Ruud Coolen van Brakel, van Instituut Verantwoord Medicijngebruik in Stax & Toine.

Het advies van huisartsen aan rokers om nicotinevervangende middelen te gebruiken is in periode van 2012 tot en met 2017 met maar liefst 35% gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van Nivel in opdracht van medicijnautoriteit CBG.

Maatschappelijk onacceptabel

Volgens Ruud Coolen van Brakel, van Instituut Verantwoord Medicijngebruik, komt de steeds groter wordende behoefte om te stoppen met roken waarschijnlijk doordat de overheid er steeds meer aandacht aan besteedt en ook meer ondersteuning biedt. Ondersteuning bij het stoppen van roken wordt tegenwoordig ook vaak vergoed. Coolen van Brakel: "Dat is een stimulans. Roken is maatschappelijk gezien steeds meer onacceptabel, dus steeds meer mensen willen stoppen."

Medicijnen als laatste optie en voor gemak

We zijn bekend met vervangende middelen voor roken, zoals de nicotinepleister en - kauwgom, maar tegenwoordig stoppen rokers steeds vaker met behulp van medicijnen. Coolen van Brakel: "Het gaat dan om medicijnen als varenicline en nortriptyline, ook wel antidepressiva."

Waarom gebruiken we deze medicijnen? "De medicijnen om te stoppen met roken zijn bedoeld om craving - het in je hoofd zo snakken naar iets dat je het niet kunt weerstaan - te dempen. Het is in sommige gevallen een middel, omdat de rest niet heeft geholpen. Daarnaast wordt ergens moeite voor doen steeds ingewikkelder en dat is een algemeen probleem. We grijpen met zijn allen massaal naar de tabletten. Als er morgen een tablet op de markt komt waarmee je zomaar vijf kilo afvalt, zou dat massaal worden verkocht", aldus Coolen van Brakel.

We willen dat mensen stoppen, dus waarom niet met tabletten?

Coolen van Brakel: "Het is heel dubbel, want we willen inderdaad dat mensen stoppen met roken en als het werkt, waarom niet? Helaas blijkt dat de medicijnen zeker niet bij iedereen werken en in sommige gevallen juist een groot aantal bijwerkingen veroorzaken die heel ernstig kunnen zijn. Het is geen wondermiddel en de medicijnen zijn zeker geen snoepjes. Er zijn mensen die de tabletten niet kunnen verdragen en agressief en soms zelfs suïcidaal worden."

Tips om te stoppen met roken

Coolen van Brakel geeft als tip om stoppen met roken vooral eerst op andere manieren te proberen, zoals gedragsmatige ondersteuning of met het gebruik van vervangende middelen. "Als je dan toch gebruik wilt maken van de medicijnen, doe het dan bij een huisarts onder medische controle. Er zijn een aantal stoppen-met-roken-bureaus die de regels omzeilen, maar het zijn echt geen snoepjes. Merk je dat je agressief wordt of suïcidale trekken krijgt? Stop direct en ga op zoek naar een andere manier om te stoppen met roken", aldus Coolen van Brakel.

Ster advertentie
Ster advertentie