Eerste Kamer neemt wetsvoorstel dubbele achternaam aan
- Nieuws
- Eerste Kamer neemt wetsvoorstel dubbele achternaam aan
Een dubbele achternaam geven aan je kinderen, vanaf vandaag mag het. De Eerste Kamer stemde in met een wetsvoorstel van minister Weerwind voor Rechtsbescherming. Laura Kraak zet zich al sinds 2015 in voor deze wetswijziging en vertelt in De Nieuws BV waarom dit juist anno 2023 mogelijk moet zijn.
Video niet beschikbaar
Voor het wetsvoorstel werd aangenomen, moesten ouders een keus maken welke achternaam het kind zou krijgen, dubbele achternamen werden namelijk niet geaccepteerd. Nu mogen beide ouders hun achternaam aan het kind meegeven. Voor Kraak een belangrijk moment: "Mijn kinderen hebben nu ook een stukje van 'mij' in hun achternaam."
Wetsvoorstel terugwerkende kracht
In andere Europese landen als Spanje en Portugal is het al langer toegestaan om een kind een dubbele achternaam te geven. Kraak overwoog zelfs om in de VS te bevallen zodat ze haar kinderen haar en haar partners achternaam kon geven. Gelukkig voor Kraak werkt het wetsvoorstel met terugwerkende kracht. Ouders van kinderen tot acht jaar oud kunnen de achternaam van hun kind nog wijzigen.
Critici van het wetsvoorstel zijn er ook, die zagen vooral praktische bezwaren. Zoals verwarring bij douanecontroles en de angst om de betekenis van namen te verliezen. Volgens Kraak moet dat anno 2023 geen obstakel meer zijn. "We kunnen tegenwoordig alles zo goed vastleggen, we hebben nu meer duidelijkheid dan ooit."