Binnenland
KRO-NCRV

Liefde voor kerkgebouw lijkt verleden tijd: 'Als het een escape room wordt, zie ik liever dat de kerk verdwijnt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Liefde voor kerkgebouw lijkt verleden tijd: 'Als het een escape room wordt, zie ik liever dat de kerk verdwijnt'

Veel kerken sluiten noodgedwongen hun deuren. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam onlangs met cijfers waaruit blijkt dat het aantal Nederlanders dat zich tot een geloofsgemeenschap rekent daalt. Nienke Graafland, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk in Delft, maakt zich hard voor het behoud van kerkgebouwen. "Ik denk dat zulke plekken van bezinning en stilte belangrijk zijn om te behouden", zegt ze in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Graafland is nu twee jaar directeur bij de Oude en Nieuwe kerk in Delft en kreeg in eerste instantie met praktische dossiers te maken, zoals dossiers over restauratie en verduurzaming. Maar er zijn ook zorgen. Steeds meer heilige gebouwen sluiten hun deuren of worden met een ander doeleind gebruikt.

Geschiedenis

"Elke ochtend als ik door de kerk loop, merk ik hoe rustgevend het is. Ook toeristen reageren respectvol zonder dat er bordjes hangen die om stilte vragen. Het gebouw dwingt dat af", zegt Graafland. Dat moet behouden worden, vindt de directeur. "In een kerk voel je de geschiedenis en generaties die je zijn voorgegaan."

Escaperoom

"Helaas gaan er veel dicht en worden ze soms op ongepaste manieren hergebruikt, zoals trampolinehallen of escaperooms", zegt Stijn Fens, Vaticaankenner en journalist. "Als het een escaperoom wordt, zie ik liever dat de kerk verdwijnt. Maar sommige kerken worden mooi hergebruikt met respect voor hun oorspronkelijke functie."

'Liefde voor het kerkgebouw'

Graafland vindt het ook maar niets dat zoveel kerken entreegeld vragen. Dat wil ze voorkomen, vooral voor de inwoners van Delft, waar de kerken staan waar zij directeur van is. Daarnaast wil Graafland de "liefde voor het kerkgebouw" terugbrengen, bijvoorbeeld door muziek te spelen die speciaal voor die ruimtes geschreven is. "Dat laat zien waarom deze gebouwen zo bijzonder zijn."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie