Voorkom nek- en rugklachten met deze tips van de chiropractor
- Nieuws
- Voorkom nek- en rugklachten met deze tips van de chiropractor
De boodschap van Premier Rutte gisteravond tijdens de persconferentie was duidelijk. De komende vijf weken werken we sowieso nog zoveel mogelijk vanuit huis. Ook niet-medische contactberoepen moeten hun werk stilleggen. Ook de chiropractor en dat terwijl het aantal mensen met nek- en rugklachten door thuiswerken maar blijft oplopen.
"Dat de fysiotherapeuten wel door mogen gaan, maar de chiropractor niet, valt aan patiënten niet uit te leggen", zegt Gitte Tønner, chiropractor en voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
We nemen te weinig pauze
Een chiropractor diagnosticeert, behandelt en voorkomt nek- en rugklachten. Een chiropractor voert onder andere manipulaties uit, waarbij zij zeer gerichte en gedoseerde, druk op bepaalde plekken uitoefenen.
Door corona werken we nu zoveel mogelijk thuis. De grootste valkuilen zijn volgens Tønner het niet nemen van pauzes en het te lang in één houding zitten. "Op kantoor pakken mensen vaak even een bakkie koffie of lopen ze een rondje in de pauze. Thuis doen mensen dat veel minder."
Ook zijn lang niet alle thuiswerkplekken goed ingericht. "Na negen maanden thuiswerken, zijn er nog steeds mensen die aan de keukentafel werken, zonder ergonomische bureaustoel."
Ook een extra toetsenbord of een extra beeldscherm zijn volgens Tønner heel belangrijk. "Dat voorkomt dat je voorovergebogen over het apparaat komt te zitten en daarmee voorkom je ook direct een te hoge spierspanning in de nek, schouders en armen."
De wachtlijsten blijven oplopen
De meeste chiropractors hebben door de coronacrisis en het thuiswerken al met wachtlijsten te maken. Tønner: "Ieder beroep in de beweegzorg roept dat we omkomen in de patiënten. Door het coronavirus werken we veel thuis en ervaren we meer stress, dus juist op het moment dat we heel hard nodig zijn, zetten ze ons buitenspel."
"Dat is kwalijk voor de patiënten die van ons afhankelijk zijn", zegt Tønner. "De klachten kunnen erger worden en zelf chronisch worden. Sommige patiënten moeten dan straks aan de medicijnen met nare bijwerkingen tot gevolg."
Denk je nu van wat moet ik zonder mijn chiropractor? Dan adviseert Tønner om contact op te nemen met je chiropractor zelf. "Vraag om een telefonisch consult of een beeldconsult. Jouw chiropractor weet het best wat jij nodig hebt en kan oefeningen meegeven voor thuis."
Tønner stuurt haar eigen patiënten soms YouTubevideo's met de juiste oefeningen, zodat zij de oefeningen op de juiste manier thuis uit kunnen voeren.
Waarom wel de fysio en niet naar de chiropractor?
Fysiotherapeuten mogen hun werk wel uit blijven oefenen. Tønner: "Wij zijn vrijgesteld van btw, dus op fiscaal niveau zijn we totaal gelijk gesteld aan de fysiotherapeuten en wij zijn evengoed beweegzorg."
Het is volgens Tønner dan ook niet aan patiënten uit te leggen dat zij wel naar hun fysiotherapeut mogen voor hun schouder, maar niet naar hun chiropractie voor rug- of nekklachten.
Hoe creëer je een goede werkplek voor jezelf?
Pauze nemen, even naar buiten om het contact met de natuur op te zoeken en het contact met vrienden opzoeken, is het advies van Tønner om stress te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk in beweging te blijven. "Als je belt, loop dan terwijl even rond en varieer je werkhouding."
Zorg dat je beeldscherm recht voor je staat op ongeveer een armlengte van je vandaan met de bovenkant van het scherm op ooghoogte. Gebruik boeken of een laptopstandaard als de laptop te laag staat.
Het liefst wil je dat je ellebogen en knieën in een 90 graden zijn. Is dat niet het geval? Wees dan creatief met kussens en boeken om deze hoeken te creëren of gebruik bijvoorbeeld een voetensteun.
Reageren?
Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.