Wat hebben Missy Elliott, Mahsa Amini en Eveline Crone gemeen? Ze verdienen een standbeeld!
- Nieuws
- Wat hebben Missy Elliott, Mahsa Amini en Eveline Crone gemeen? Ze verdienen een standbeeld!
Historicus Lucia de Vries deed onderzoek naar het aantal vrouwenstandbeelden in Nederland. En maar 16% van de standbeelden die tussen 1815 en 2020 werden onthuld, zijn van vrouwen. Hoog tijd voor meer vrouwen op sokkels. In De Nieuws BV dragen hiphopartiest Massih Hutak, gemeenteraadslid Matin Abbasi en Jim Jansen, hoofdredacteur New Scientist, vrouwen voor die zij een standbeeld gunnen.
Video niet beschikbaar
Flip it and reverse it
Missy Elliott was de eerste naam die bij Hutak te binnen schoot toen hij nadacht over deze vraag. De Amerikaanse is volgens de hiphopartiest de meest innovatieve rapper van de afgelopen drie decennia. "Met haar muziek, video's en stijl heeft ze de grenzen van hiphop en r&b volledig verkend en verlegd." In een door mannen gedomineerd genre in die tijd, was zij de eerste van een lichting, volgens Hutak. Hij is niet de enige die onder de indruk is van de rapper, in november wordt ze namelijk opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame.
Mahsa Amini
Gemeenteraadslid Abbasi wist meteen wie hij een standbeeld gunde: De 22-jarige Mahsa Amini die vorig jaar door de Iraanse zedenpolitie werd vermoord omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg. "Dat was een trigger voor mensen om maanden te straat op te gaan en met gevaar voor eigen leven te strijden voor vrijheid, democratie en voor alles wat wij hier heel normaal vinden."
Over de plaats van het standbeeld heeft Abbasi ook al nagedacht. "Het is een droom voor de Iraanse gemeenschap dat de huidige machthebbers van Iran ooit verantwoording afleggen voor hun misdaden die ze hebben begaan. De beste plek om dat te doen is in Den Haag."
Vrouwelijke wetenschappers
Jansen zet graag een Nederlandse op een standbeeld, namelijk hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone. "In 2008 heeft ze het standaard werk Het puberende brein geschreven en tijdens corona kwam ze op voor jongeren." Volgens Jansen maakt Crone ingewikkelde materie toegankelijk.
Volgens Jansen maken vrouwelijke wetenschappers echt het verschil. "Meisjes doen het beter op de middelbare school, op de universiteit, en promoveren doen ze ook beter. Maar die stap naar de hoogleraar, daar stokt het." Zo zegt de hoofdredacteur van New Scientist dat maar 25% van de hoogleraren vrouw is. "Dat moet veranderen en daar moet moeite voor gedaan worden."