Binnenland
EO

Maarten van Rossem relativeert dreiging Rusland: 'Tweederangs mogendheid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maarten van Rossem relativeert dreiging Rusland: 'Tweederangs mogendheid'

Maarten van Rossem is niet te spreken over de alarmerende toon die sommige politici aanslaan als het gaat over een eventuele oorlog tussen het Westen en Rusland. Dat zegt hij in Dit is de Dag: "Rusland is een tweederangs mogendheid", aldus de markante historicus.

"Gevaar komt ons tegemoet op hoge snelheid. We gebeurt in Oekraïne, kan ook hier gebeuren", zei Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO onlangs. Onnodige paniekzaaierij, vindt Van Rossem. "Ik vind het onverstandig om te zeggen dat ons hetzelfde kan overkomen. Een grootschalige invasie op ons territorium. Bedoelt hij dan de Baltische staten of kunnen we de Russen ook in de Achterhoek verwachten?"

Van Rossem maakt zich sowieso niet zo'n zorgen over de Russen. "Rusland is een tweederangs mogendheid in alle denkbare opzichten. Ze hebben een heel matig functionerende economie die niet groter is dan die van Spanje. De economie van de EU is zeven keer zo groot als de Russische economie, de bevolking van de EU is drie keer zo groot als de Russische bevolking", vindt hij.

Maarten van Rossem en Rob de Wijk over de oorlogsdreiging: hoe bang moeten we zijn? (19 februari 2025) - Dit is de Dag

Hybride oorlogsvoering

In Dit is de Dag was ook Rob de Wijk aanwezig, de bekende specialist op het gebied van internationale betrekkingen. Hij maakt zich wél zorgen: "Als de Baltische staten worden aangevallen, dan zijn wij verplicht om mee te doen", vertelt hij. Maar er zijn al andere dingen gaande, zegt De Wijk: "We hebben al te maken met hybride acties: op internet zien we hacks. We zien kabels die worden gesaboteerd op de Oostzee, dat dreigt ook te gebeuren op de Noordzee. Er worden moordaanslagen gepleegd in Europa. Ik kan nog wel even doorgaan."

Volgens De Wijk is die 'hybride oorlogsvoering' bedoeld om verdeeldheid te zaaien in de NAVO. "Dit staat keurig beschreven in de militaire doctrine van Rusland. Het is een vorm van afschrikking zodat de NAVO niet Rusland kan aanvallen."

De Wijk ziet een traditionele oorlog in Europa ook niet zo snel gebeuren, maar denkt dat er best paniek uit kan breken als hier bijvoorbeeld de stroom uit zou vallen. "Het is absoluut een realistisch scenario dat we een paar weken geen stroom hebben of een tijdje geen water", vertelt hij. "Zorg dat je elektriciteitsvoorziening, watervoorziening of je internet weerbaar is."

Afgelopen jaar zei koning Willem-Alexander in de troonrede ook dat mensen zich moeten voorbereiden op rampen. Van Rossem heeft daar niet zo’n boodschap aan: "Als ik in mijn ijskast kijk, denk ik, tegen de tijd dat ik dit allemaal op heb kunnen eten, ben ik al lang dood, want ik ben 81."

Luister ook deze KRO-NCRV-podcast over de sabotage van Rusland op de Oost- en Noordzee:

Spionnen op de Noordzee | Pointer Podcasts

Spionnen op de Noordzee | Pointer Podcasts

Optimistisch over Europa

Ondanks dat Rusland volgens hem geen enorme dreiging is, moet Europa wel stappen zetten, vinden Van Rossem en De Wijk. "We hebben geen bal gedaan de afgelopen vijftig jaar. We zijn decadent geworden onder de Amerikaanse beschermende paraplu", zegt De Wijk. "We hebben onze verzorgingsstaat op kunnen bouwen omdat we weinig aan Defensie hoefden te besteden. Nu moeten we letterlijk en figuur betalen", vindt hij.

Van Rossem is best optimistisch over de toekomst van Europa. Hij hekelt uitspraken van Trump, maar denkt dat die wel wat in gang kunnen zetten: "De ellende die ons overkomt vanuit de Verenigde Staten, kan het momentum creëren in Europa dat we denken: we moeten het zelf gaan doen", zegt hij. "Europa heeft best genoeg troepen, maar we hebben geen overkoepelende structuur."

Ster advertentie
Ster advertentie