Gif in mest is bedreiging voor insecten en weidevogels
- Nieuws
- Gif in mest is bedreiging voor insecten en weidevogels
In koeienmest zitten veel bestrijdingsmiddelen. Dat heeft invloed op het aantal insecten dat op koeienvlaaien leeft, blijkt uit een onderzoek bij 24 veehouderijen in Gelderland. Volgens ecoloog Jelmer Buijs heeft het vervolgens invloed op het aantal weidevogels in Nederland. De kuikens zijn namelijk afhankelijk van die insecten, vertelt hij in Vroege Vogels.
Gif in mest bedreigt insecten en weidevogels
Buijs heeft onderzoek gedaan bij 24, zowel gangbare als biologische, veehouderijen in Gelderland. Ook bij de biologische bedrijven werd gif in de koeienmest aangetroffen. Dat gif zit namelijk in krachtvoer en wordt gebruikt bij de teelt van de ingrediënten van het voer. Bovendien krijgen koeien vaak ontwormingsmiddel en antibiotica toegediend, middelen die ook niet bepaald een positieve uitwerking hebben op het ecosysteem.
Kuikens en koeienvlaai
Officiële normen zijn er niet voor gif in mest. Maar, in de onderzochte monsters zijn in totaal 134 verschillende middelen gevonden, in hoeveelheden die volgens Jelmer Buijs 1000 x boven de gewenste hoeveelheden liggen. En, volgens de ecoloog, moet dat wel effect hebben op de weidevogels. De kuikens van deze vogels zijn namelijk afhankelijk van de insecten die onder andere leven op koeienvlaai.
Bestrijdingsmiddelen uit krachtvoer
Hoe minder gif in de koeienvlaaien, hoe meer mestkevers en strontvliegen je er op en in aantreft. Buijs: "Vaak wordt naast predatie ook wel de intensieve landbouw als algemene oorzaak genoemd van de dramatische achteruitgang van weidevogels, maar nu hebben we een concrete bron gevonden."
Volgens Buijs moeten krachtvoerbedrijven "beginnen de hoeveelheid bestrijdingsmiddel en ander gif in hun product terug te dringen. Anders is weidevogelbescherming dweilen met de kraan open."
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.