Mag de koninklijke familie zomaar een Rubens veilen?
- Nieuws
- Mag de koninklijke familie zomaar een Rubens veilen?
Veilinghuis Sotheby's biedt deze maand in Londen en New York kunstwerken aan uit de collectie van het Koninklijk Huis. De geschatte waarde is zo'n 3,5 miljoen euro, meldt NRC. Het topstuk is een tekening van de Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens (1577-1640).
Het gaat om dertien tekeningen van oude meesters en twaalf kavels met Chinees porselein, serviesgoed en zilverwerk. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en Sotheby's zeggen tegen NRC niet wie de werken inbrengt. Wel laat de RVD weten dat de werken door prinses Juliana zijn nagelaten aan erfgenamen. In de catalogus van de veiling staat "property of a princess".
Een deel van de te veilen kunst komt uit de collectie van Willem II en dat is niet de eerste keer. In 1849, toen Willem II na zijn dood een forse schuld bleek te hebben, gingen bijna 200 kunstwerken uit zijn collectie onder de hamer. Zeker vijf Rembrandts werden verkocht aan bieders in het buitenland.
In Nieuws en Co is Fusien Bijl de Vroe te gast. Zij adviseert als directeur van de Vereniging Rembrandt partijen over het veilen van kunst. Volgens Bijl de Vroe is het onwenselijk dat Nederlands cultureel erfgoed door veilingen naar het buitenland dreigt te verdwijnen.
Rubens
De veiling in Londen is op 17 januari. Op 30 januari is de veiling in New York, waarbij werken worden aangeboden uit de kunstcollectie van Willem II (1792-1849) en zijn echtgenote Anna Paulowna. Een van de kunstwerken is een tekening van Rubens. Het werk uit 1608 heeft een geschatte waarde van omgerekend tussen de 2,2 en 3,1 miljoen euro.
De houtskooltekening werd in 1959 toegeschreven aan de collectie van koningin Wilhelmina. Het werk zou in de jaren 80 in het New Yorkse appartement van prinses Christina, de jongste zus van Beatrix, hebben gehangen.