Schimmige behandelaars en foute fillers: hoe voorkom je dat mensen slachtoffer worden?
- Nieuws
- Schimmige behandelaars en foute fillers: hoe voorkom je dat mensen slachtoffer worden?
Er is steeds meer bekend over (soms schadelijke) fillers. Toch stijgt het aantal mensen dat zich om cosmetische redenen laat injecteren en daarbij is niet iedereen kritisch genoeg waar ze dit laten doen. In Spraakmakers bespreken we hoe je voorkomt dat mensen hun heil zoeken op de schimmige markt van de fillers.
Video niet beschikbaar
Waslijst aan klachten
Twaalf vrouwen deden onlangs aangifte tegen Karla K. Aan injecties met zogenaamde bil-fillers hielden ze permanente klachten over. Woensdag werd K. vrijgesproken omdat de rechter vindt dat op het moment van de behandelingen (tussen 2005 en 2013) te weinig bekend was over de risico's van het gebruik van fillers.
Cosmetisch arts Tom Decates begon een complicatiespreekuur in het Erasmus MC. Hij kent een aantal van de vrouwen die klachten overhielden na hun bezoek aan K. Ze hebben last van brandende pijn in de onderrug en moeite met zitten, lopen en liggen.
Foute, permanente fillers kunnen een waslijst aan klachten veroorzaken en de vooruitzichten zijn niet goed. "Dit product is permanent”, legt hij uit. "Het is een plasticsoort en zakt vrij letterlijk naar beneden. Het is een vloeibaar en zit voor altijd door alle lagen door de huid verspreid."
Wat is een filler?
Een filler is een cosmetisch 'vulmiddel' dat met een injectienaald in de huid wordt ingespoten om rimpels op te vullen of volume te creëren aan lichaamsdelen zoals lippen, wangen of billen.
'Verkeerde keuze op jonge leeftijd'
Mensen die grotere billen willen kunnen terecht bij een gerenommeerde plastisch chirurg, maar dit kost vaak duizenden euro’s. Op de schimmige markt van de fillers bieden ongeschoolde 'behandelaars' de ingreep aan voor nog geen 100 euro. "Ze wilden voor een duppie op de eerste rij zitten", zegt Decates. "Soms moesten ze letterlijk op hun buik op de keukentafel gaan liggen en kregen ze het product ingespoten."
De cosmetisch arts sprak met een aantal vrouwen die waarschijnlijk moeten leren leven met de gevolgen. "Ze zien ook dat het niet verstandig was, maar ze maakte de keuze op jongere leeftijd."
Veilige fillers
Ook zogenaamd veilige fillers kunnen complicaties geven. Sietske Atsma is lid van de expertisegroep Cosmetische Ingrepen en oprichter van Wiemooiwilzijn. Ze geeft advies over cosmetische ingrepen en heeft zelf ooit semipermanente fillers laten injecteren. "Als ik had geweten dat de tijdelijke fillers zo veel problemen gingen veroorzaken, dan had ik het niet gedaan. Maar dat wist ik niet."
Voorlichting en handhaving
Atsma vindt het belangrijk dat mensen voor ze fillers laten injecteren, voorgelicht worden over de risico’s. "Het is belangrijk om vooral jongeren te vertellen wat voor risico’s eraan vastzitten en wat voor impact een ingreep kan hebben op de rest van je leven", zegt Atsma. "Het is nooit de moeite waard om grote risico’s met je gezondheid te nemen."
Atsma wil vooral jongeren bereiken. "Als je jong bent ben je kwetsbaarder. Je bent jezelf nog aan het ontwikkelen." Sociale media en influencers hebben een grote invloed op de keuze om over te gaan tot een ingreep, maar het is complexer dan dat denkt Atsma. Een laag zelfbeeld in combinatie met de directe omgeving die luchtig omgaat met deze behandeling, vormen een risicofactor.
Voorlichting en handhaving moet volgens haar voorkomen dat er nog meer – vooral jonge meiden – slachtoffer worden van schimmige behandelaren.
Leeftijdsgrens
Demissionair minister Tamara Van Ark heeft in juni van dit jaar besloten de leeftijdsgrens voor cosmetische behandelingen niet te verhogen van 18 naar 21 jaar. En ze wil ook geen meldplicht voor hersteloperaties, omdat ze "geen aanwijzingen heeft dat er sprake is van structurele misstanden in de cosmetische sector.” Volgens Atsma is dit niet terecht. "Wij pikken andere signalen op."
Ook Decates is het niet eens met de demissionair minister, maar hij snapt het argument om de leeftijdsgrens te verhogen wel. "Dat verhoogd het risico juist dat mensen in het illegale circuit terecht komen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!