De gevaren van het normaliseren van cosmetische ingrepen
- Nieuws
- De gevaren van het normaliseren van cosmetische ingrepen
Een aantal cosmetische artsen sloeg dit weekend alarm over het groeiende aantal cosmetische ingrepen onder jongeren. Ze zijn kritisch op de wijze waarop klinieken ingrepen doen, en wijzen op de cultuur waarin het voor jongeren heel normaal is geworden om een filler te nemen of botox te gebruiken. Welk gevaar zit er in het normaliseren van cosmetische behandelingen? Daarover vertelt Anne-Mette Hermans, universitair docent aan de Tilburg University en voorzitter van de Expertisegroep Cosmetische Ingrepen, in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Al op jonge leeftijd kwam Hermans in aanraking met cosmetische ingrepen. Tijdens een bezoek aan Engeland stuitte ze op reclames van cosmetische klinieken. De 'metershoge advertenties' insinueerden dat fillers en botox zouden leiden tot een gelukkiger leven. 'Dit kan toch niet?', dacht de universitair docent. Deze posters waren voor Hermans de aanleiding om promotieonderzoek te doen naar de marketing van cosmetische ingrepen.
Normalisering
Om de normalisering van cosmetische ingrepen te begrijpen, onderzocht ze de relatie tussen het volgen van influencers die cosmetische ingrepen hadden ondergaan en de houding van volgers tegenover cosmetische ingrepen. Hermans zag dat de volgers van deze influencers een positievere houding hadden ten opzichte van cosmetische ingrepen.
Voor haar onderzoek bezocht Hermans ook middelbare scholen en mbo's om daar met jongeren over cosmetische ingrepen te praten. "Jongeren dachten dat ongeveer 30% van de Nederlanders een borstvergroting had laten doen." Een veel te hoge inschatting, zegt Hermans. "Zo'n statistiek laat ook de normalisatie zien van cosmetische ingrepen." Maar Hermans zag ook dat jongeren kritisch waren tegenover cosmetische ingrepen.
Risico's
Wat volgens artsen problematisch is aan de normalisering, zijn de risico's die verbonden zijn aan de ingrepen. Zo kan tijdens het spuiten van botox de verkeerde spier geraakt worden. Dit resulteert in een, tijdelijk, hangende mondhoek of ooglid. In het Erasmus MC in Rotterdam is er het fillercomplicatie-spreekuur. Hermans zag daar allerlei verschillende mensen. "Alle leeftijden, wel voornamelijk vrouw, maar van verschillende bevolkingslagen." De verhalen die Hermans hoorde waren soms 'ontzettend schrijnend'.
Toezicht en beschermen
"Er zijn richtlijnen voor klinieken", zegt Hermans, "maar het toezicht ontbreekt." Het is volgens Hermans moeilijk om hierop toe te zien, vooral bij klinieken en mensen die niet geregistreerd zijn. Volgens Hermans is het belangrijk om het gesprek over cosmetische ingrepen met jongeren te blijven voeren. "Voorlichting geven, duidelijk aangeven wat de betrouwbare en bekwame artsen zijn en benadrukken dat schoonheid ook niet zaligmakend is."