Binnenland
BNNVARA

Zo kwam de raaf terug in Nederland

foto: Vroege Vogels/kristyfoto: Vroege Vogels/kristy
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kwam de raaf terug in Nederland

De raaf broedt sinds een halve eeuw weer in Nederland. Het had wat voeten in de aarde om de soort destijds in Nederland te herintroduceren omdat de reputatie van de raaf niet bepaald goed was. Wat precies uit de kast werd gehaald en hoe de ravenzoektocht eindigt in de DDR, dat vertelt bioloog en journalist René Zanderink in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

De raaf had het niet echt makkelijk tijdens de vorige eeuw in Europa. Als lijkenprikker en galgvogel had de raaf niet bepaald een goede reputatie. Die slechte naam had ook zeker gevolgen. De zwarte vogel werd namelijk flink bejaagd en raveneieren werden weggehaald. Hiermee verdween de vogel uiteindelijk uit Nederland.

Herintroductie van de raaf

Bioloog en journalist René Zanderink is in de geschiedenis gedoken van deze grote kraaiachtige en ontdekte wat er allemaal uit de kast is gehaald om de soort weer in Nederland te herintroduceren. Zo ontdekte hij dat enkele Nederlanders in de jaren 60 over de grenzen op zoek gingen naar raven om in Nederland uit te zetten.

De ravenzoekers kwamen onder meer in de dierentuin van het Oost-Duitse Rostock terecht. Met een auto vol raven reden zij de spannende tocht naar Nederland. De vogels werden uiteindelijk uitgezet op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. De rest is geschiedenis. Nu een halve eeuw later heeft de raaf zich over een flink deel van Nederland verspreid.

Hoe de raaf in Nederland weer terugkwam

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie