Scholen die een nieuw energiecontract moeten afsluiten, zijn tot wel 12 keer duurder uit
- Nieuws
- Scholen die een nieuw energiecontract moeten afsluiten, zijn tot wel 12 keer duurder uit
Veel scholen hadden een contract bij Gazprom, maar door de sancties tegen Rusland werden ze opgeroepen op zoek te gaan naar een andere leverancier. En dat nieuwe contract leidt tot zorgen.
Scholen die een nieuw energiecontract afsluiten zijn tot wel 12 keer duurder uit
Video niet beschikbaar
“Als dat het wordt, is het gewoon niet te doen. Dat is een extreme prijsverhoging”, vertelt Freddy Weima, voorzitter van de PO-raad, in het NOS Radio 1 Journaal.
Prijzen
Het is niet duidelijk hoeveel scholen te maken krijgen met de prijsstijgingen. “Het hangt af van de contracten die je hebt en hoe lang die lopen, maar uiteindelijk zullen steeds meer scholen hier geconfronteerd mee worden, geen contract is vooreeuwig.”
“Toevallig dit jaar is het zo dat veel scholen relatief veel reserves hebben, omdat ze vorig jaar een hele grote eenmalige subsidie hebben gekregen om corona-achterstanden in te halen. Voor die subsidies heb je personeel nodig en het personeel is er vaak niet genoeg. Daar hebben scholen geld aan over gehouden, maar dat wil je gebruiken om achterstanden en dergelijke in te lopen en niet voor energierekeningen.”
Opzeggen
Het opzeggen van het energiecontract was niet op vrijwillige basis. Het was gebaseerd op een oproep ministerie van Economische Zaken en Klimaat“ Sommige scholen hebben heel snel gehoor gegeven aan de oproep, anderen waren daar nog mee bezig, omdat ze natuurlijk ook opzoek moeten naar een alternatief. Zeker als je al hebt opgezegd, wordt je meteen geconfronteerd met een duurder contract.”
Scholen
“Als er geen compensatie voor is, kom je dan echt in de problemen om je onderwijs goed gefinancierd te houden. Dat wil je niet. Hier moeten we over in gesprek met de overheid. Daar zijn we ook al mee begonnen. Daarnaast zijn we ook bezig met inventariseren onder onze leden hoe de situatie nu is en hoe hij die zich gaat ontwikkelen de komende maanden. Dat het ernstig is, is evident.”
Oplossingen
“Er ligt ook een fundamenteler probleem achter. Als je kijkt naar schoolgebouwen is er al decennialang onvoldoende in geïnvesteerd. Dat betekent dat heel veel scholen een slechte isolatiesituatie hebben. Daardoor zijn de problemen nog wat groter dan ze sowieso al geweest zouden zijn.”
Advies
“Ik denk dat het heel belangrijk is dat er heel snel duidelijkheid komt van de overheid over de compensatie en zo goed mogelijk proberen om met de situatie om te gaan. Tegelijkertijd is het belangrijk dat er ook perspectief wordt gegeven voor de langere termijn. Dat scholen in staat gesteld worden om betere isolatiemaatregelen te nemen.”
RJN PO raad
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.