Feit of Fictie: 'We hebben minder seks dan onze ouders'
- Nieuws
- Feit of Fictie: 'We hebben minder seks dan onze ouders'
Seks, seks, en nog eens seks: je kunt er tegenwoordig maar moeilijk omheen. We zien seks in films, in populaire series, in reclamespotjes… maar toch doen we 'het' minder dan vroeger, zei seksuoloog Goedele Liekens gisteren bij RTL Summer Night. "We doen het minder dan onze grootouders, en minder dan onze ouders." Seks is overal, behalve dus blijkbaar in de slaapkamer. Klopt dat? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ton Coenen, directeur van Rutgers Kenniscentrum voor Seksualiteit, bevestigt Liekens' uitspraak. ''We weten niet precies hoe vaak onze ouders het deden, maar we zien de afgelopen jaren inderdaad een daling in seksfrequentie'', zegt hij. Volgens Coenen weten we alleen niet precies waarom we die daling zien.
Superseks
Liekens denkt het wel te weten: "Seks is zo prestatiegericht. Het moet snel, passioneel, alle kanten uit. We willen allemaal superseks. En dat legt een druk op onze schouders waar we niet aan kunnen voldoen." Arts-seksuoloog Rik van Lunsen, co-auteur van Seks! Een leven lang leren is het met haar eens. "Alles moet perfect zijn. Vooral jonge, hoogopgeleide vrouwen moeten altijd in alles goed zijn." De eisen die we stellen zijn volgens hem simpelweg te hoog.
Tevredener dan eerdere generaties
Die aandacht voor kwaliteit is alleen zo slecht nog niet, denkt Van Lunsen. "Voel ik me er prettig bij, in plaats van kan ik alles overal, altijd en in elk denkbaar standje, dat is kwaliteit." De arts-seksuoloog vindt dan ook dat we eigenlijk niet moeten zeuren over hoe vaak we seks hebben. Veel belangrijker dan frequentie is volgens hem de kwaliteit. "En die kwaliteit lijkt het de afgelopen jaren juist te winnen. De ontevredenheid van mensen over hun seksuele relatie neemt af, en met name vrouwen zijn tevredener dan de generaties hiervoor."
Conclusie
Het is een feit dat wij tegenwoordig minder seks hebben dan onze ouders en grootouders. Of dat een probleem is, is alleen nog maar de vraag.