Binnenland
NOSNTR

Inspecties pleiten voor crisisaanpak jeugdbescherming

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inspecties pleiten voor crisisaanpak jeugdbescherming

De overheid faalt in haar taak om kwetsbare kinderen te beschermen. Daarom moet er volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid een crisisaanpak van de jeugdbescherming komen. In Nieuws en co spreekt met Herke Elbers, directeur Raad voor de Kinderbescherming, over de situatie in de jeugdzorg.

Video niet beschikbaar

Brief

De inspecties hebben in een brief aan minister Weerwind van Rechtsbescherming en staatssecretaris van Ooijen van Jeugd en Preventie "met klem" gevraagd om onmiddellijk te beginnen met een crisisaanpak. De inspecties stelden in 2019 al vast dat de overheid onvoldoende verantwoordelijkheid neemt "voor kinderen die ernstig in hun ontwikkeling werden bedreigd". En de situatie is nog steeds "onverminderd slecht", stellen de hoofdinspecteurs. Kwetsbare kinderen wachten nog steeds te lang op de hulp waar ze recht op hebben. Ondertussen zitten de gemeenten met de handen in het haar. Sinds 2015 zijn zij verantwoordelijk voor de uitvoering van jeugdbescherming, maar kunnen de problemen niet alleen oplossen. De problemen in de jeugdzorg zijn groot, wat onder meer komt door krapte op de arbeidsmarkt en verdeling van verantwoordelijkheid.

Lokale aanpak faalt

Volgens Herke Elbers, directeur Raad voor de Kinderbescherming, moet de hulp voor kwetsbare kinderen op centraler worden geregeld. "Het zou op korte termijn heel erg helpen als hulp op een centrale manier ingekocht wordt. Waar een kind ook woont, je hebt recht op dezelfde goede hulp. De nodige zorg is nu niet altijd overal voor handen, dus de situatie hangt heel erg af van waar het kind woont."

Maar ook andere problemen spelen mee volgens Elbers. De sector heeft ook last van krapte op de arbeidsmarkt, een groot personeelsverloop en financieringsproblemen. De inspecties zien zelf weinig mogelijkheden om de situatie te verbeteren. Zij hebben naar eigen zeggen al de "grenzen van toezicht opgezocht". Zo spraken ze gemeenten en jeugdbeschermingsregio's aan op hun verantwoordelijkheid en hielden scherper toezicht in regio's waar jongeren te lang op hulp wachten

Reactie kabinet

Minister Weerwind en staatssecretaris Van Ooijen erkennen dat de overheid nu tekortschiet bij het beschermen van kinderen die te maken hebben met een 'ontwikkelingsbedreiging' of met onveiligheid. Voor de langere termijn wordt er gewerkt aan hervormingen van de jeugdhulp. Ook komt er een pakket aan maatregelen voor de korte termijn, maar waar dit pakket uit bestaat, is nog niet bekend. Waarschijnlijk worden deze donderdag bekendgemaakt. Dan is er een debat in de Tweede Kamer over de jeugdzorg.

Inspecties pleiten voor crisisaanpak jeugdbescherming

Ster advertentie
Ster advertentie