Binnenland

6 vragen en antwoorden over 5G

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 6 vragen en antwoorden over 5G

[AVROTROS] Mobiel internetten gaat via een 3G of 4G-verbinding. De opvolger 5G komt eraan, maar hoe snel is het en is de straling ervan gevaarlijk?

Video niet beschikbaar

Vanaf 2012/2013 gebruiken we 4G om mobiel te internetten. Daarvoor gebruikten we het langzamere 3G, maar inmiddels is het nóg snellere 5G onderweg. Arnoud Wokke, techdeskundige van Tweakers.net, legt uit dat 5G snel mobiel internet is voor veel mensen op dezelfde plek, zoals met Koningsdag in Amsterdam. "Het is als een snelweg die ineens meer banen krijgt. Je kan dus of met meer auto's even snel, of je kan alleen heel hard racen", legt Wokke uit.

Lees ook: Europese Commissie wil dat EU-landen veiligheidsrisico's 5G analyseren

Hoeveel sneller is 5G?

5G kan tot wel honderd keer sneller zijn dan 4G. "In het begin is dat nog niet zo. Daarnaast krijgen we een splitsing tussen stad en platteland." Wokke legt uit dat providers in de stad veel meer zendmasten zullen plaatsen. Al die zendmasten zorgen voor de snelheid. Op het platteland zal dat niet gebeuren, want je zou dan om de tweehonderd meter een mast moeten plaatsen. "5G is op z'n snelst als je telefoon met zoveel mogelijk zendmasten verbonden is." Daarom zullen op het platteland ook niet dezelfde snelheden worden gehaald als in de stad.

Lees ook: Ook op platteland moet snel mobiel internet komen

Gaan we meer masten zien?

Meer zendmasten betekent niet meer grote masten. Wokke verwacht meer kleine masten, bijvoorbeeld aan lantaarnpalen of in putdeksels. "Elke paar honderd meter moet er, liefst niet te hoog, een zendmast zijn voor een optimale werking."

Moet ik nieuwe apparatuur kopen?

Ja. De huidige generatie tablets en smartphones werkt niet met 5G. Er moeten meer antennes en een grotere accu in. "Samsung heeft inmiddels een 5G-versie van de Galaxy S10 uitgebracht en Apple komt over anderhalf jaar pas met een 5G-iPhone."

Hoe zit het met straling?

Radar kreeg veel vragen of de 5G-straling gevaarlijk is. Wokke zegt dat er geen bewijs is dat er een gevaar is voor de consument, maar er is ook geen bewijs dat er geen gevaar is. "Niemand weet het zeker. Er komt wel een wet die een maximum aan straling stelt. Die zit ver onder de waarde die wetenschappers gevaarlijk vinden voor mensen. Straling hebben we al veel langer. Als je naar een radiozender luistert via fm is dat ook straling. Je eigen wifi is straling, de meeste mensen doen hun auto open via een knopje op een afstandsbediening en ook dat is straling. Straling is niets bijzonders."

Voor mensen die zich zorgen maken om straling tipt Wokke om een bedrade hoofdtelefoon te gebruiken als je belt. Daarmee verminder je de straling naar je oor.

Wat gaat 5G kosten?

Hoewel de exacte kosten voor 5G nog niet bekend zijn, gaan consumenten wel flink betalen voor 5G. "Zendmasten zijn niet gratis. Providers betalen miljarden aan de overheid om de frequenties te mogen gebruiken."

Wanneer komt 5G naar Nederland?

Het gaat volgens Wokke nog wel drie tot vier jaar duren voordat we echt 5G gebruiken. T-Mobile begint over anderhalf jaar, maar consumenten merken dat pas als zij het 5G-icoontje op hun telefoon zien.

6 vragen en antwoorden over 5G

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie