Binnenland
BNNVARA

De Haringvlietsluizen mogen op een kier

foto: Fotocollectie Rijksvoorlichtingsdienstfoto: Fotocollectie Rijksvoorlichtingsdienst
  1. Nieuwschevron right
  2. De Haringvlietsluizen mogen op een kier

Vanaf 15 november treedt het kierbesluit in werking. Dat betekent dat bij voldoende hoogwater de Haringvlietsluizen op een kier kunnen gaan. Zo blijft voldoende zoet water beschikbaar. En nog belangrijker, dit wordt gedaan ter bevordering de internationale vismigratie en het verbeteren van de biodiversiteit. Daarover gaat het in Vroege Vogels.

Kamervragen over het kierbesluit

Kamervragen

Natuurorganisaties en vissers zijn nog in overleg over het verwijderen van netten en fuiken voor en achter de sluizen. Het kan niet zo zijn dat de miljoenen die zijn geïnvesteerd in het uitzetten van trekvissen uiteindelijk terechtkomen in de netten van vissers, aldus Kamerlid Tjeerd de Groot van D66. Hij stelde deze week kamervragen aan Minister Schouten van LNV.

Portretten

Haringvlietsluizen op een kier Deel 1

Haringvlietsluizen op een kier Deel 2

De afgelopen weken werden zeven portretten uitgezonden in Vroege Vogels. Dat ging over mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij de natuur en het landschap in de Zeeuwse en Zuid Hollandse delta. Wat hebben de dammen en dijken van deltawerken teweeggebracht in deze gebieden?

Ies Zonneveld

Met de Haringvlietsluizen op een kier kunnen vissen als de zalm en de steur weer naar binnen. Dit besluit ging alleen absoluut niet over één nacht ijs. Twintig jaar is erover gedebatteerd, tot grote ergernis van professor Ies Zonneveld. Als één van de bedenkers van het Kierbesluit pleitte hij voor een open Haringvliet. Helaas heeft hij dit net niet meer mee kunnen maken, want op 18 december 2017 overleed hij. Vroege Vogels sprak Zonneveld een paar maanden voor zijn overlijden.

Ies Zonneveld

Jos Kuijpers

Het heeft lang geduurd voordat Rijkswaterstaat oog kreeg voor de natuur rondom het Haringvliet. In de jaren zeventig groeide het milieubewustzijn en Rijkswaterstaat nam zogeheten ‘groene mannen’ in dienst. Waaronder bioloog Jos Kuijpers, die als jongen al vogels ging kijken langs het Haringvliet.

Jos Kuijpers, groene man van Rijkswaterstaat

Gerard Ouweneel

De afdamming van het Haringvliet had niet alleen gevolgen voor de trekvissen, ook kust- en weidevogels zagen hun leefgebied verdwijnen. Vogelaar Gerard Ouweneel heeft het allemaal meegemaakt. “Vóór de afsluiting waren deze graslanden hoogtevluchtplaats voor kuststeltlopers, bonte strandlopers, rosse grutto’s, zilverplevieren, die foerageerden met laag water op de platen. Dit was een kolossaal gebied met zout riet van meters hoog".

Gerard Ouweneel en de vogels van het haringvliet

Digna Sinke

Niet alleen het Haringvliet werd afgesloten door een dam, ook de Grevelingen moest vanwege de veiligheid dicht. Aan twee kanten zelfs, waardoor het water compleet stil kwam te staan en dat betekende nogal wat. Filmmaakster Digna Sinke heeft het van dichtbij meegemaakt. In haar films (Tiengemeten, Hedwigepolder) spelen thema's als landschap en de veranderingen daarin een belangrijke rol. In 2016 ontving zij de Groeneveldprijs voor haar gehele oeuvre. Haar documentaire Bewaren of hoe te leven (2018) is genomineerd voor het Gouden Kalf.

Filmmaker in de Delta

Kees Slager

Het Haringvliet en de Grevelingen waren inmiddels dicht, maar het protest tegen afsluiting van de zeearmen groeide. Zoals in Yerseke, waar in 1969 de Actiegroep Oosterschelde Open werd opgericht. Journalist Kees Slager deed verslag en bleef bij de actiegroep.

Aktiegroep Oosterschelde Open

Mario de Kluijver

Het Haringvliet en de Grevelingen werden afgedamd, de Oosterschelde kreeg een stormvloedkering. Dankzij deze open verbinding bleef het getij bestaan, maar de natuur veranderde wel. Ook onder water, waar de exoten zich opperbest bleken te voelen. Marien bioloog Mario de Kluijver brengt het al meer dan dertig jaar in kaart.

Deltaproject: Oosterschelde Mario de Kluijver

Chiel Jacobusse

De enige zeearm die open bleef, is de Westerschelde. In het Verdronken land van Saeftinghe hebben eb en vloed nog vrij spel en dat is te zien. Ecoloog Chiel Jacobusse komt graag in dit laatste stukje wildernis van Zeeland. Hij weet als geen ander zijn kennis van en liefde voor de Zeeuwse natuur uit te dragen.

Ecoloog Chiel Jacobusse over Saeftinghe

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie